Čović je Dodiku prešutio Bleiburg, ovaj njemu nije Mostar

Milorad Dodik

Dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno prešutio na izjavu Milorada Dodika da „je u Bleiburgu sve trebalo pobiti“, ovaj se ne libi dovoditi javno dovoditi u pitanje Čovićeve postupke ili sporazume, ako je to u interesu njegova naroda.

Kada je u pitanju sporazum HDZ i SDA u vezi s održavanjem izbora u Mostaru, u SNSD-u su nezadovoljni, jer su isključeni srpski predstavnici, izjavio je prije nekoliko dana predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, nakon što su Čović i Izetbegović potpisali sporazum u Mostaru.

Nezadovoljstvo su izrazili i zbog činjenice da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. na čemu, kaže Dodik, upravo insistira SDA.

“Smanjen je postotak našeg sudjelovanja kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru“, dodao je Dodik.

Ni na tu izjavu Čović se nije upecao, pa u javnom prostoru opravdava Dodika, te je poručio da Dodik nije dobro pročitao šta je potpisano, i sve će biti okej.

„Postoje minimalne i maksimalne kvote, znate da su maksimalne bile dosad 15 predstavnika, što znači da Srba može isto biti 15, minimalno četiri, što znači da Srba ne može biti manje od četiri“, kazao je Čović, koji u javnom prostoru izbjegava govoriti i o položaju Hrvata RS-a, pa i tamošnjeg biskupa Komarice, a na što direktan utjecaj ima Dodik.

Podsjetimo, nedavnu izjavu Milorada Dodika da je “da je u Bleiburgu sve trebalo pobiti” osudile su brojne hrvatske stranke, a samo je u HDZ-u BiH ta skandalozna izjava praćena šutnjom.