Čović i Ljubić pozvali na jednakopravnost Hrvata u BiH

Dragan Čović

Čović je u izjavi za medije nakon sastanka rekao kako je pozvao američko-europski pregovarački dvojac da na predstojećem sastanku bosanskohercegovački politički čelnici potpišu izjavu o opredijeljenosti za reforme vezane uz približavanje Europskoj uniji i NATO-u te liberaliziranje viznoga režima. Ocijenio je kako istodobno ne postoji politička klima za dogovor o reformi ustava zagovarajući da se ti razgovori odgode nakon sljedećih izbora.

"Ispred HDZ-a kao najsnažnije hrvatske stranke u BiH iznio sam očekivanja da se u svim reformama uvaži načelo jednakopravnosti svih triju naroda. Poručio sam jasno da je za Hrvate neprihvatljiva, a i kao takva je neodrživa dvoentitetska BiH podijeljena na Republiku Srpsku i Federaciju BiH", rekao je Čović. Dodao je da se u ustavnim promjenama vrlo precizno moraju odrediti rokovi oko cjelovite reforme ovoga temeljnog akta zemlje što bi bilo jamstvo da će se ispraviti sadašnja loša rješenja za Hrvate.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je u razgovoru s posrednicima EU-a i SAD-a u razgovoru oko reformi u BiH istaknuo da je potrebno kao prijelazno rješenje osigurati uvođenje mehanizama kako bi Hrvati bili jednakopravni s druga dva naroda, Srbima i Bošnjacima, što sada nije slučaj.

Jones i Martinusz su u Mostaru okončali cijeli niz pripremnih razgovora koje su proteklih dana imali s domaćim političarima koji bi se ponovno trebali okupiti 20. listopada u Sarajevu na sastanku sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i predstavnikom EU-a ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom oko provedbe reformi potrebnih za približavanje zemlje EU-u i NATO-u.

slobodna dalmacija