Butmir nezadovoljavajući za Hrvate

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je nakon današnjih razgovora u bazi Butmir da se proces mora nastaviti i završiti cjelovitom reformom Ustava.

- Zadržavanje postojećeg stanja vodi BiH praktično u konfederaciju dva unitarna, centralizirana entiteta, što je opasno po BiH, a potpuno neprihvatljivo za Hrvate - kazao je.


Ljubić za ponuđeni paket ustavnih promjena kaže da ne zadovoljava hrvatske zahtjeve.


- Mi smo dali prijedloge. Oni se u prvom redu tiču preustroja u središnjoj razini vlasti, ali i ostalih elemenata na razini države u procesu odlučivanja, gdje se hrvatska pozicija mora izjednačiti s pozicijom druga dva naroda - rekao je on.

Od odnosa prema ovim zahtjevima zavisit će i odnos HDZ-a 1990 prema ponuđenim rješenjima.

- Ovakav paket nismo spremni prihvatiti - poručio je Ljubić.


-Iako su razgovori u Butmiru vođeni u pozitivnom ozračju, početna stajališta političkih stranaka o ustavnoj reformi bila su toliko različita da je izlišno očekivati bilo kakav napredak na sutrašnjem nastavku razgovora pod vodstvom zamjenika državnog tajnika Sjedinjenih Država Jamesa Steinberga i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, ocijenio je nakon današnje runde razgovora predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.


Čović je predložio da se sutra napravi jedna deklaracija o ustavnim promjenama a da se ne priča o konkretnim elementima jer su o tome razlike veoma velike.


S deklaracijom bi se pokušalo definirati određene principe, s jasnim opredjeljenjem za europski put BiH.


- To bi bilo na tragu prudskog procesa - dodao je.


Što se tiče Hrvata, Čović smatra da BiH ne može preživjeti ako nije država tri konstitutivna, prema Ustavu jednakopravna naroda, i to u praktičnom smislu upražnjavanja Ustava BiH.


On je, međutim, veći optimist da se može doći do nekog rješenja o državnoj imovini na sutrašnjem nastavku razgovora.