Čović: Apsolutna jednakost triju naroda

Dragan Čović
...pred početak sastanka s američkim i europskim posrednikom u razgovorima o ustavnim promjenama Stuartom Jonesom i Zoltanom Martinuszom.

 


Ono što bi kroz takvu deklaraciju trebalo naznačiti, smatra on, jest da taj proces ima vremenski veoma jasno svoj početak i kraj.

- Niko nije bio protiv ni od ljudi iz BiH ni iz međunarodne zajednice da u Ustavu precizno stoji po abecedi da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi jednakopravni narodi. Ako je problem da to stoji u Ustavu, onda se pitam šta nije problem - kazao je on.

Kada su u pitanju parlamenti, Čović smatra da Parlamentarna skupština BiH treba da ima dva doma, a ako se pozicija manjina definira minimalnom kvotom onda treba definirati i poziciju minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda. Za njega je to 25 posto.

 

- To su te finese koje treba ugraditi da bi se moglo dalje razgovarati - rekao je.

Upitan da li za ovu stranku pregovori o srednjem nivou vlasti znače razgovore o uspostavi trećeg entiteta s hrvatskom većinom, Čović je kazao da je u Prudu jasno rečeno da to znači rješenje koje će na isti način riješiti pitanje Hrvata, Bošnjaka i Srba.

- Mi smo u Prudu potpisali da su to četiri federalne jedinice koje imaju zakonodavnu i izvršnu vlast. Nema nikakvih poteškoća da i to predstavimo ovdje kao naš model ako je to moguće i dogovorimo s drugim stranama - poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Prije Čovića s Jonesom i Martinuszom danas su razgovarali predsjednici SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, dok je za večeras planiran susret s predsjednikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem.

(Fena)