Članovi HSPF-a ne podržavaju istup prof. Zdravka Tomca

... je iznenadio svojom najnovijom izjavom i članove udruge Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), od koji je velika većina odslušala njegova predavanja na preddiplomskim i diplomskim studijima.

Naime, profesor Tomac se javno ispričao Živku Budimiru zbog osuda na račun obnašanja vlasti na nelegitimnim i nelegalnim osnovama, nadodavši kako sada, kada je bolje upućen u to kako zaista funkcioniraju stvari u Bosni i Hercegovini, shvaća da je Budimir takav potez učinio iz ljubavi prema svom, hrvatskom narodu. Osim što smo neugodno iznenađeni najnovijim stavom našeg profesora, revolt pojačava spoznaja da takva izjava dolazi iz akademskog kruga koji bi trebao biti najglasnija kritika na sve nemile događaje u našem društvu.

Osim toga, HSPF je prije dvije godine u Širokom Brijegu organizirao javnu tribinu pod nazivom „Kako ostvariti jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini" kada je profesor, inače gost na spomenutom događaju, najoštrije osudio platformaške ambicije zasnovane na nedemokratskim mjerilima, što dodatno pojačava konfuziju. Kada intelektualac uputi javnu ispriku onima koji su izveli neviđen demokratski prekršaj, najdublje zabrinjava nas mlade ljude koji ulažemo u svoje obrazovanje kako bi sutra naše društvo počivalo na drugačijim premisama, svakako na pozitivnijem vrijednosnom sustavu od sadašnjeg.

Činjenica da nemamo i ne živimo istinski pluralizam, što politički, što kulturološki, zgroženi smo i time što je moguće da netko tko je i politolog po zvanju i profesiji, više ne dovodi u pitanje uzurpaciju demokratskog sustava, već subjektivno iznosi podršku jednom od najstrašnijih političkih događaja po Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i čitav politički sustav države.