ČITLUK Prvi dan izostala 134 učenika i 12 djelatnika škole, danas odluka o prelasku na online nastavu

Izbori Čitluk
hercegovina.info

Početak drugog školskog polugodišta u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića u Čitluku donio je brojne izostanke, kako nastavnog osoblja i djelatnika škole tako i djece. U ponedjeljak 10. siječnja, prvi dan nastave nakon raspusta, u školi je nedostajalo 12 djelatnika i čak 134 učenika. Gripa, prehlada i koronavirus ostavili su učenike i nastavnike u domovima. Koliko se pogoršala epidemiološka situacija u samo mjesec dana, vidljivo je i iz podatka da je na posljednji dan prvog polugodišta nedostajalo svega dva djelatnika te 20 učenika. 

Zbog svega navedenog danas će se odlučivati o prelasku na online nastavu.

"Imamo lošu epidemiološku situaciju. Kako smo naveli u priopćenju prvog dana nedostajalo je 12 djelatnika i 134 učenika, a danas je ta brojka još i veća. Jutros u prvoj smjeni je nedostajalo još deset učenika, a za drugu tek moramo prebrojati po dolasku djece u školu. Danas u 17 sati održat će se sjednica kriznog stožera škole. Moj prijedlog će biti da idemo na online nastavu. Razgovarao sam s ministrom obrazovanja i njegovim pomoćnikom po tom pitanju", kaže za Hercegovina.info ravnatelj škole Marin Kapular.

"Također kod nas u Čitluku je problem prijevoza, jer su naša djeca vezana za srednjoškolsku. Pa ako bi u ovoj varijanti išli na skraćenu nastavu od 30 minuta, naša djeca bi morala čekati sat i pol na autobus kako bi se vratili kući. To nam predstavlja problem i na tu temu smo razgovarali prije nekoliko dana, da se uvede još jedna međulinija. Stoga ćemo najvjerojatnije, ukoliko se predloži prijedlog o online nastavi, naravno uz potvrdu ministarstva, sljedeća dva dana i idući tjedan prijeći na nastavu putem online platformi".

"Istina, to je malo nezgodno s prvim i drugim razredima, ali jednostavno nastave i ovako nema. Ako je u razred od 25 učenika došlo njih 12 onda je nemoguće raditi novo gradivo, ispitivanje i sve ostalo. Od 870 učenika, prvi dan ih nije došlo 134 što je strahovito velika brojka. S druge strane, ne dostaje 12 nastavnika, pa onda ta djeca nemaju prvi, drug ili treći sat. Situacija je takva", rekao nam je ravnatelj OŠ u Čitluku.

Iz škole su također zamolili roditelje, da ne šaljete djecu u školu ako imaju bilo kakve respiratorne simptome i djeca i roditelji,  kako bi se izbjeglo širenje virusa koji je, uz gripu i prehladu, itekako prisutan.

Što se tiče Srednje škole fra Slavka Barbarića u Čitluku situacija je znatno bolja.

Izbori Čitluk

"Imamo 25 učenika u izolaciji, a od toga je njih četvero pozitivno. Jedan nastavnik nam je također pozitivan, a drugi je u izolaciji. Što se pak tiče nenastavnog osoblja, jedan djelatnik je pozitivan i jedan u izolaciji", kaže ravnateljica škole Adela Škutor.

"Mi imamo 590 učenika i 90 uposlenih, tako da situacija nije krizna i mi nastavljamo s normalnim radom. Također, ništa ne prepuštamo slučaju. Ja tražim informacije je li netko iz obitelji u izolaciji, pozitivan ili bolestan. Ne radi se samo o koronavirusu. Imate gripu, prehladu i ostale bolesti. Za sada nema nikakvih problema s normalnim održavanjem nastave", rekla je za Hercegovina.info ravnateljica Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk  Adela Škutor.

Prema najnovijoj informaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, u Čitluku je u posljednja 24 sata na koronavirus pozitivno novih 38 osoba.