ČITLUČKI KIC Žitelji Brotnja imaju pravo znati što se događa

Kulturno informativni centar, Čitluk, Ivan Odak
Privatni album

Predsjednik OO HDZ 1990. Čitluk, Ivan Odak, poslao je danas priopćenje za javnost u vezi rekonstrukcije i nadogradnje zgrade Kulturno -informativnog centra u samom središtu Čitluka. U svom priopćenju on navodi kako se srušio i dio objekta koji po projektu nije trebao biti srušen te da cijeli posao 'debelo' kasni.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Na 36. Sjednici Općinskog vijeća Čitluk , održanoj 30. siječnja 2020. godine, dana je suglasnost za kreditno zaduženje od 1. 700.000,00 KM kod Razvojne banke za realizaciju projekta rekonstrukcije i nadogradnje zgrade Kulturno-informativnog centra. Projektom rekonstrukcije i nadogradnje predviđeno je uklanjanje većeg dijela postojećeg objekta, te nadogradnja novog dijela", navodi se.

"Nakon izrade projekta (ne znamo cijenu izrade), 17. rujna 2020 raspisuje se natječaj za izvođenje radova , s rokom za primanje ponuda do 6. listopada 2020. u 11 sati. Nakon provedene natječajne procedure izabran je „najpovoljniji“ izvođač radova. Dana 8. ožujka 2021. godine načelnik Općine Marin Radišić potpisuje ugovor s grupom ponuditelja koju predstavljaju gosp. Ivan Bevanda, gosp. Stanislav Martinović te rukovoditelj gradilišta ing. Miroslav Marić. Ugovor vrijedan 1. 747. 629, 00 KM obvezuje izvođača da će ugovorene radove izvršiti u roku od 300 dana", ističe.

Kulturno informativni centar,Čitluk,Ivan Odak

"Nakon pripreme počelo je rušenje zapadnog dijela objekta (kino dvorana). Greškom statičara ili nestručnim uklanjanjem dijela zgrade predviđenog za rušenje, ruši se i dio objekta koji po projektu nije trebao biti srušen. Po kojem projektu se vrši rušenje? Koliko košta to uklanjanje i kako je biran izvođač za naknadni posao? Hoće li se raspisati novi natječaj za izradu projekta kao i za izvođenje novih radova? Ako posao po „poštenom natječaju“ dobije novi ponuditelj, kako „starog“ izvođača izvesti iz posla i koja je cijena tog postupka? Odakle će doći dodatna financijska sredstva za to?", pita se.

"Sve su to pitanja na koja žitelji Brotnja s pravom traže odgovore. Za mjesec dana ističe rok od 300 dana kada bi zgrada Kulturnog-informativnog centra trebala biti završena. Po današnjoj situaciji na terenu i dinamici izvođenja radova, trebat će najmanje još 300 dana. U prijedlogu proračuna za 2022. godinu, za ovu namjenu je predviđeno 200.000,00 KM. Dostatno ili premalo?“, zaključuje predsjednik čitlučke Devedesetke.