CILJ JE ZAŠTITA DJECE Još jedna škola u BiH zabranila mobitele

mobitel u školi
Pexels

U proteklih nekoliko mjeseci regiju, ali i Bosnu i Hercegovinu, zadesili su nemili događaji u vidu virtualnog nasilja u školama. Sve je to alarmiralo roditelje, širu javnost, ali i lokalne vlasti da donesu niz odluka s ciljem zaštite djece, piše FTV.

Takav primjer bilježimo i u Velikoj Kladuši, gdje je uprava Osnovne škole „25. novembar“ donijela odluku o zabrani donošenja i korištenja mobitela u školama.

U novu školsku godinu učenici osnovne škole „25. novembar“ u Velikoj Kladuši krenuli su uz novo pravilo uprave škole: nastava će biti održavana bez korištenja mobitela, odgovaranja na pozive i iščekivanja poruka.

''Ne druže se na odmoru''

Prema riječima direktorice škole Veldine Alibegić, donošenje ovakve odluke nije bilo predmet rasprave jer su primijetili da njihovi učenici sve više zanemaruju nastavu te postaju asocijalni.

„Zabrinjavajuća je bila ta socijalizacija učenika, gdje smo primijetili na velikim odmorima da se oni, jednostavno, više ni ne druže. Ako su u nekoj skupini, onda su svi su tu, ali tu su i telefoni i oni tako komuniciraju skupa“, navodi Alibegić za Federalnu TV.

U ovoj školi u proteklom razdoblju zabilježena je i zloupotreba mobitela, pa su došli do zaključka da se učenici uglavnom fokusiraju na negativne strane korištenja tehnologija.

Učenici se manje fokusiraju na nastavni proces, izostaje socijalizacija, dolazi do cyber nasilja, a tu je i nedopušteno fotografiranje i snimanje nastavnika, drugih zaposlenika i drugih učenika u školi“, ističe pedagogica Alma Karajić.

Nova situacija je učenicima neobična, no više je onih kojima se ova ideja sviđa.

„Pretpostavljam da će se veoma poboljšati komunikacija u školi, učenici će se više fokusirati na učenje i na druženje“, smatra učenica devetog razreda Amela Pehlić.

„Imaju fiksni telefoni u školi, tako da ako bude neki problem, da učenik treba zvati nekoga, nastavnici, pedagozi i direktorica će sve to riješiti“, dodaje učenica devetog razreda Mona Hašić.

Podijeljene stavove imaju i roditelji. No, većina ih je ovoj ideji dala podršku, a upravo njihova podrška, prema riječima direktorice, je najpotrebnija. Usprkos tome, oni koji su donijeli ovu odluku, jasnog su stava – pitanje je vremena kada će se pokazati da je ona bila ispravna.