CIJENE SKAČU Zašto je sve skuplje meso u Bosni i Hercegovini?

Mesnica
Ilustracija

Bosna i Hercegovina totalno ovisi od uvoza mesa, koje je poskupjelo na inozemnom tržištu pa i BiH. Uz to poskupjela je i stočna hrana, ali najveću pometnju na tržištu izazvala je agresija Rusije na Ukrajinu, pa su brojne zemlje zabranile izvoz, a kada je malo mesa u ponudi onda cijene rastu, jer farmerima u BiH više se skoro ne isplati uzgoj junadi. 

Bosna i Hercegovina podložna je svakoj oscilaciji na tržištu, kako u pogledu cijena, tako i količina, tako da i u narednom razdoblju očekujemo rast cijena i u mesnicama, poruka je sugovornika.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko devet maraka, a sada je ta 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM. Mljeveno meso u mesnicama bilo je 10, a sada je 12 maraka i više jedan kilogram.

Razlog za to, kako je za Faktor kazao Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kada je smanjena ponuda i potražnja bilo kojeg artikla, skače njegova cijena.

"Ponuda mesa je smanjena, a telad smo uvozili iz Poljske, Rumunjske i Ukrajine. Poljska je zabranila izvoz hrane, u Ukrajini je rat, a Rumunjska ne može osigurati sve farmere u BiH koji imaju junad. Zato je došlo do nedostatka bikova za klanje pa je ponuda manja i cijena je veća", kaže Vasić.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH tvrdi da je definitivno razobličena priča primarnih proizvođača u BiH o ogromnim količinama domaćeg mesa koje imamo i da je trebalo zabraniti uvoz mesa.

"Sada se u ovoj krizi pokazalo što bi se dogodilo da je Vijeće ministara BiH zabranilo uvoz mesa. Sada kada imamo smanjenu ponudu mesa na tržištu, pokazalo se da nemamo dovoljno domaćeg mesa", kaže Vasić.

Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH, kaže da se u većem entitetu BiH godišnje uzgoji oko 9.000 junadi, što je malo.

"Iz godine u godinu opada uzgoj junadi jer nije bilo dovoljno novčane podrške za ovu proizvodnju, a uz to je došlo do velikog poskupljenja hrane za stoku. Domaći proizvođači mesa nisu bili baš voljni da kupuju od domaćih proizvođača  junadi i uglavnom su bili bazirani na uvoz mesa. Već od prosinca prošle godine počelo je poskupljenje mesa u Europi, pa i u BiH. Naši poljoprivrednici odustaju od proizvodnje mesa jer im se to ne isplati, zbog skupe stočne hrane. Trenutno, otkupna cijena jednog kilograma žive vage junetine je oko pet maraka, a ni po toj cijeni nije isplativo toviti junad. Vjerojatno će doći do smanjene ponude mesa u BiH i cijene će rasti, tako da će ga kupovati samo građani s dubokim džepom", poručuje Kahriman.

Činjenica je da niz godina uvozimo sve vrste mesa bez ikakve kontrole i sada smo došli u situaciju da još više uvozimo, a uz to domaći proizvođači odustaju od uzgoja jer im se ne isplati, smatra Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede RS-a.

"U Bosnu i Hercegovinu se uvozi uglavnom meso treće kategorije po damping cijenama i jeftino je, a u Europskoj uniji skoro nikako se ne prodaje. Naši potrošači primorani su kupovati ovo meso jer je jeftinije. Nekontroliran uvoz mesa utjecao je na domaću proizvodnju i došli smo u situaciju da imamo veliku dubiozu i to su milijunske cifre koje rastu iz godine u godinu od uvoza mesa", pojašnjava Stojanović.

Jedina opcija koja je ostala, prema mišljenju sugovornika, jest hitno povećanje poticaja na uzgoj junadi.