VIDEO  CIJENE GORE, A POLITIKA SE ČEŠLJA Ulje se popelo na gotovo 4 marke litar

Vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica proteklih mjeseci u Bosni i Hercegovini udario je na sve tanje džepove građana.

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini u posljednja tri mjeseca su u porastu. Pored skoka cijene, u zadnje vrijeme posebno su popularna tzv. “tiha poskupljenja” koja se ogledaju u smanjenju ambalaže proizvoda.

Brašno, šećer, mlijeko, meso, jaja i ulje samo su neki od proizvoda koji su poskupjeli u proteklih godinu dana. Jedino što je pojeftinilo je sol i to za zanemarivih pet feninga, a kao glavni krivac za poskupljenja navodi se skok cijene goriva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najviše je poskupjelo ulje, koje je od nekadašnjih 2,2 KM sada došlo na cijenu 2,5 do 3,8 KM. Veliko poskupljenje bilježi i meso, čija je cijena za dvije do četiri marke veća, kao i brašno koje je po kilogramu skuplje za 20 do 50 feninga. Zbog skoka cijena građani kupuju samo ono osnovno, nerijetko i samo na komad, javlja BHRT.

U prodavnicama i marketima kažu da su nastojali da korekcije cijena budu minimalne, imajući u vidu kupovnu moć.

U uvjetima kad su se zbog nedostatka novca ljudi već odrekli svega osim osnovnog, skok cijena životnih namirnica pokazatelj je galopirajuće krize, kažu ekonomisti. Ukoliko se domaća proizvodnja ne zaštiti, a cijene ne obuzdaju, prognoze nisu nimalo optimistične.

Dok s jedne strane cijene roba i usluga vrtoglavo rastu, to nije slučaj s osobnim primanjima građana. Nesrazmjer je sve veći, zbog čega je potrošačka košarica sve praznija, a veliki broj obitelji na ivici siromaštva.