ČETVRTI SAT ČETVRTI ŠTRAJK Srednje školstvo u ZHŽ traži kolektivni ugovor, veću plaću i bolje uvijete rada

prosvjeta, štrajk, jednosatni štrajk upozorenja, osnovne škole, štrajk, ŽZH, škole

Četvrti štrajk upozorenja održat će se u petak, 19. ožujka 2021. godine, četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, najavili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u školama ZHŽ. 

Razlozi za štrajk, kako navode, su:
1.    odugovlačenje s potpisivanjem Kolektivnoga ugovora,
2.    konačan dogovor o postotku povišenja plaće,
3.    isplata razlike umanjene plaće iz svibnja i lipnja prethodne godine,
4.    loši uvjeti rada u školama i izostanak stručne podrške,
5.    neuvažavanje struke ni po jednom pitanju.


"Prošlo je gotovo mjesec dana od posljednjega sastanka predstavnika Sindikata i Vlade, istoga dana održali smo prvi štrajk upozorenja. Četvrti štrajk upozorenja održat će se nakon 25 dana šutnje Vlade Županije Zapadnohercegovačke prema djelatnicima u srednjim i osnovnim školama. Ne radi se ovdje o nepoštivanju predstavnika Sindikata, ovo je već nedvosmislen pokazatelj nepoštivanja gotovo 2000 učitelja, nastavnika, profesora, pedagoga, jednom riječju ne samo odgajatelja današnjih generacija učenika nego i generacija njihovih roditelja, pa i samih predstavnika vlasti! Netko će pomisliti – sramota".

"Iako je premijer Ćosić izbjegao spomenuti sastanak u veljači, nije ga to spriječilo da za Dnevnik RTV HB, emitiran 4. ožujka, izjavi kako plaće prosvjeti neće biti povećane. Ne čini ovako nešto premijer prvi put, i ranije nas je posredstvom medija informirao o temi koja je nama od velike važnosti i dio je našega digniteta, dakle o plaći. Podsjetit ćemo: prošle nam je godine, jedinima u Federaciji u sektoru prosvjete (!!!), umanjena plaća za 10%, uz obećanje kako će ta sredstva biti vraćena sa sljedećim plaćama. Istoj je TV kući u intervjuu izjavio kako povratak umanjenoga iznosa nije izvjestan. Sada je opet RTV HB glasonoša Vlade ŽZH prema prosvjetarima. Hvala, premijeru. Hvala na tolikoj obzirnosti". 

"Na ovu smo premijerovu izjavu reagirali 5. ožujka, dopisom kojim tražimo da nam se potvrdi radi li se o službenom stavu Vlade. Do današnjega dana nismo dobili odgovor iako je zakonski rok 15 dana. Vlada je zasjedala upravo 4. ožujka, ali na službenim stranicama nema informacije da se razgovaralo o plaćama prosvjetara, kamo li da neće biti povećane. Zato se mogu iščitati informacije o kojekakvim prebacivanjima sredstava. 
Iz svega ovoga jasno je vidljivo kako funkcionira komunikacija s Vladom. Da nije žalosno, bilo bi urnebesno smiješno".     

"Da je po prosvjeti najlakše, najzgodnije i očito najzabavnije udariti, pokazuje javni istup ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ Andree Jurić. Nekolicina učiteljica označena je glavnim krivcima za naglo pogoršanje epidemiološke slike odnosno povećanje broja zaraženih u ovoj županiji, posljedično zbog proslave Dana žena. Zaista strašno. Strašno je uprijeti prstom u tih nekoliko učiteljica, a biti svjestan svega što se oko nas događa: prepunih skijališta i fešta na njima, prepunih kafića u kojima se gosti natiskaju kao ribice kao i prepunih svadbenih salona iako je i u jednima i u drugima davno propisan razmak i broj posjetitelja, prepunih trgovina i trgovačkih centara u kojima odavno malo tko nosi masku, sprovoda na kojima nema apsolutno nikakve distance među onima koji dolaze izraziti sućut, i tako dalje… Ali kriva je nekolicina učiteljica, one su pogoršale epidemiološku situaciju u županiji slaveći Dan žena. Nisu slavile majke učenika ni njihove sestre, nisu slavile supruge ni djevojke naših vlastodržaca (možda i zajedno), ni prijateljice i poznanice doktorice Jurić?"   

"Ovako napadati prozvane učiteljice znači napasti svakoga djelatnika u prosvjeti! Mi smo redovito, direktno, svakodnevno izloženi zarazi, ali svoj posao obavljamo bez pogovora, odgovorno, predano, posvećeno. Od naših zaraženih djelatnika niste čuli žalopojke niti tražimo poseban tretman kakav imaju neke profesije. Šutimo i radimo svoj posao, sretni da možemo održati fizički kontakt s učenicima. I onda ovakav napad. Strašno, doktorice Jurić.
Izražavamo potpunu podršku našim kolegicama učiteljicama kao i općenito kolegama u osnovnim školama u zajedničkom nastojanju da se čuje naš glas u ovoj provaliji bolne šutnje i kolektivne sljepoće!", zaključili su priopćenju Nezavisni sindikati uposlenih u srednjim školama ŽZH.