ČETVRTI POKUŠAJ IZMJENE REGULACIJSKOG PLANA Stanarima bez parkinga grad „ucrtao“ novu zgradu sa šest katova

Banja Luka
Capital

Mještani Bulevara Desanke Maksimović u Banjoj Luci ogorčeni su namjerama Gradske uprave da kroz reviziju regulacijskog plana „Jug 3“ stvori pretpostavke za nastavak gradnje stambeno – poslovnih objekata u jednom od najgušće naseljenih dijelova grada.

Regulacijski plan je donedavno bio na javnom uvidu, a mještani, kao i zaštitnici životne sredine su imali brojne primjedbe na ovaj prostorno – planski dokument.

Tako su se četiri zajednice etažnih vlasnika u kojima živi oko 500 odraslih i 150 djece pobunile jer im je pored njihove zgrade, a u blizini objekta MUP-a RS, ucrtana šestokatnica, piše Capital.

Normalan život nakon gradnje ovog objekta će biti skoro nemoguć, smatraju oni, jer raniji investitori nisu ispoštovali svoje obveze po pitanju parkinga, zbog čega im sada nedostaju 144 parking mjesta.

Sa novim objektom, situacija po pitanju pronalaska slobodnog mjesta za parkiranje će biti još gora.

Oni podsjećaju, da je ovo četvrti put da se ovaj regulacijski plan pokušava usvojiti, prošle godine ga je osporio i Ustavni sud Republike Srpske.

Stambena zgrada i pored negodovanja mještana uvijek je bila dio plana, a tako je i sada.

„Koliko su značajni i bitni bogati investitori za Gradsku upravu u odnosu na nas stanare, govori i podatak da su se gabariti i katnost te nove zgrade povećavali sa svakom novom izradom Nacrta regulacijskog plana. Time se potpuno smanjuje parking prostor i zelena površina, narušavaju se građevinsko-arhitektonske norme i stvarna prava stanara naše zgrade, ograničava se upotreba etažne svojine, ograničava se privatnost, ugrožava priroda i humano životno okruženje“, navode stanari u primjedbama koje su uputili i na adrese inspekcije i policije.

Jedina prihvatljiva opcija za njih je gradnja parkinga sa drvoredom i zelenom površinom, a u skladu sa važećim regulacijskim planom iz 2005. godine.

Ostatak teksta možete pročitati na portalu Capital.