ČESTITKA ČOVIĆU 'Neka mu je sa srećom do iseljenja posljednjeg samomislećeg'

Čović Sabor HDZ
Fena

Predsjednik najjače nacionalne stranke bh Hrvata ostaje dr. Dragan Čović. Na Izbornom saboru ponovno je izabran za lidera HDZ-a BiH. Jedini kandidat, jednoglasno izabran - bez iznenađenja, piše i DW. 

Dugogodišnji novinar i književnik Emil Karamatić kritičan je prema razini demokracije u stranci i to komentira na sebi svojstven, satiričan, način.

"Predsjedniku HDZ-a Draganu Čovića nije preostalo ništa nego da se, ne pitajući nikoga, jer nitko osim njega i ne postoji, proglasi doživotnim predsjednikom. Da su on i njegovi patrijski drugovi imali političke pameti u proteklih 20 godina oni bi izmislili oporbu u ime silne ljubavi o kojoj pričaju prema hrvatskom narodu. Umjesto toga izmislili su Hrvatski narodni sabor, najbeskorisniju polupolitičku organizaciju u povijesti BiH, kao simbol demokracije", smatra Karamatić.

U komentaru za DW, Karamatić zaključuje kako "Čovića nema tko zamijeniti" te da je "politiku Hrvata u BiH sveo na svoje ime".

"Ljude oko sebe i sve, nekada slobodno misleće ljude, pogotovo sveučilišne profesore, doveo je na rang umjetne inteligencije s kojima on upravlja. Dva druga naroda imaju kakvu-takvu oporbu, ali ipak oporbu. Hrvati na političkoj sceni nemaju nikoga značajnijeg osim Čovića. Red bi bio da tako i ostane. Nema potrebe da sad budemo pametni i da mu netko pokuša tražiti zamjenu. Neka mu je sa srećom do iseljenja posljednjeg samomislećeg", ocijenio je Karamatić.

Za povjesničara i publicistu Dragana Markovinu situacija oko HDZ-a i izbornog sabora je - vrlo jednostavna.

"Ta stranka je od početka do danas, u organizacijskom smislu, načinu funkcioniranja, unutarnjim odnosima i doživljaju državnih i javnih institucija, zapravo, u svemu osim u ideologiji, preslika Saveza komunista. Što i ne treba posebno čuditi, budući da su je komunisti i oformili, a evo je i dan-danas vode", navodi ovaj ljevičarski aktivist, rođeni Mostarac kojeg je karijera odvela u Split.

Svoj stav Markovina ovako objašnjava:" To konkretno znači da se uvijek jedan čovjek pita za sve i da moć izvire iz partije, a ne iz javne političke funkcije. Iz tog razloga je Čoviću i sasvim irelevantno, a i pametno, je li on na nekoj javnoj funkciji ili nije, sve dok je na čelu partije".

No, što se tiče Markovine, novina je, kako kaže, da HDZ danas izgleda kao partija osamdesetih godina, i to u ocvaloj fazi, prije poraza. Kaže da ta stranka doista i ide u pomlađivanje i dolazak novih kadrova.

"Novih kadrova koji su ispeglani u javnom nastupu do maksimuma. To je pomlađivanje u kontroliranim uvjetima", komentira Markovina za DW.

Analizirajući budućnost stranke, smatra kako bi se moglo dogoditi da, nakon što ostvari glavni cilj političkog djelovanja iz posljednje faze, a to je uspostava pune nacionalne ravnopravnosti kroz izmjene izbornog zakona, što se trenutačno čini vrlo izglednim, HDZ ostane bez ikakvog sadržaja.

"S izuzetkom činjenice da je riječ o partiji vlasti, sa svim sinekurama koje to donosi. U takvim situacijama, što povijest politologije savršeno poznaje, kad se istroši paradigma, više ne pomaže kontrolirana oporba iz Socijalističkog saveza, odnosno iz HNS-a, nego dođe prava alternativa i uzme sve", zaključuje Markovina.