CESTE D.D. MOSTAR Tvrde da nisu javno poduzeće i da se na njih ne odnosi Zakon o javnim nabavkama

ceste mostar
Ceste Mostar d.d.

“Sarajevoputevi” nekoliko godina nisu primjenjivali Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, što je, prema mišljenju Agencije za javne nabavke, apsurdno, ali Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu tvrdi da nije kazneno djelo.

Slično su postupile i “Ceste” iz Mostara jer također smatraju da nisu u obvezi provoditi javne natječaje, a Transparency International u BiH upozorava da ovakva praksa može dovesti do lančane reakcije kod niza javnih poduzeća, čime bi se otvorio prostor za zloupotrebe novca iz javnog sektora, tvrdi Detektor.


Krajem 2023. godine, Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv Nataše Fazlić, direktorice “Sarajevoputeva”, jer ne postoji sumnja da je zloupotrijebila položaj ili ovlaštenje.

U odluci Tužiteljstva stoji da na temelju trenutno važećih propisa nije jasno i nedvosmisleno definirana obveza “Sarajevoputeva” da provodi postupke javnih nabavki. Iz Tužiteljstva navode i da Agencija za javne nabavke BiH smatra da “nije nadležna da utvrđuje da li je neko obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama ili nije”.

Za Srđana Traljića iz Transparency Internationala u BiH, koji je 2019. podnio kaznenu prijavu protiv uprave “Sarajevoputeva” zbog neprovođenja Zakona o javnim nabavkama, ovakvo mišljenje Županijskog tužiteljstva  Sarajevo je opasno jer bi se sva druga javna poduzeća mogla ugledati na ovu praksu.

Prije godinu dana i “Ceste” iz Mostara odlučile su nabavke provoditi u skladu s internim procedurama.

Agencija za javne nabavke BiH navodi za Detektor da su oba subjekta dominantno u većinskom vlasništvu Federacije te da su trebali i trebaju primjenjivati Zakon prilikom nabavki roba, usluga i radova. Također navode kako nenadležnost Agencije u utvrđivanju da li je neki subjekt obveznik primjene, ne može poslužiti kao osnova za izuzimanje od primjene Zakona.

“Sarajevoputevi” tvrde kako nemaju status javnog poduzeća

Iz “Sarajevoputeva” navode kako, prema legislaviti i ranijem mišljenju Agencije za javne nabavke, oni nisu obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama, s obzirom da imaju konkurenciju na tržištu, sudjelovanjem u postupcima javnih nabavki te isključivo komercijalni karakter.

U svom odgovoru Detektoru tvrde kako nemaju status javnog poduzeća te kako se ne financiraju iz proračuna, nego na osnovu poslova koje dobivaju sudjelovanjem u postupcima javnih nabavki. Dodaju i kako nije jasno definiran status gospodarskog društva “Sarajevoputevi”, kao i da ga opći akti društva ne definiraju kao javno, niti ima u svom nazivu predznak “JP”.

“Ceste” više od godinu dana ne primjenjuju zakon

Skupština “Cesta”, koju čini Federacija BiH i drugi dioničari društva, u rujnu 2022. je donijela Izmjene i dopune Statuta “Cesta”, koje su utjecale i na postupke nabavki. “Ceste” su tada informirale Agenciju za javne nabavke o provedenim aktivnostima, s naznakom da će se svi budući postupci nabavki provoditi u skladu sa Statutom i Pravilnikom o nabavkama “Cesta”.

“Društvo uz puno poštivanje načela aktivne konkurentnosti, transparentnosti i nediskriminacije, s ciljem najučinkovitijeg korištenja sredstava Društva i postizanja optimalnog omjera cijena i kvalitete roba, usluga i radova, provodi nabave uz detaljnu analizu tržišta, prikupljanjem što većeg broja ponuda i ostvarenja što veće konkurencije ponuditelja, a sve ovo sukladno važećim internim aktima usvojenim od strane nadležnih tijela Društva”, navode oni.

“Ceste” u svom odgovoru Detektoru kažu kako nisu javno poduzeće niti ugovorno tijelo, kao i da stjecanje profita predstavlja njihov temeljni cilj. Prema njihovim riječima, “Ceste” imaju konkurenciju na tržištu i djeluju u normalnim tržišnim okolnostima bez ikakvog monopola, privilegiranog položaja ili drugih ekskluzivnih prava koja dodjeljuju državna tijela.

“Društvo posebnim propisom nije definirano kao javno poduzeće (…) te za svako ostvarenje poslovnih ciljeva mora aktivno konkurirati u postupcima javnih nabava koje pokreću upravitelji cesta i natjecati se s drugim gospodarskim društvima iz privatnog sektora u ostvarivanju prihoda na otvorenom tržištu”, navode iz ovog društva.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u srpnju 2022. “Cestama” dostavilo mišljenje u kojem su naveli kako Zakonom o cestama Federacije nije propisano da je registrirana djelatnost “Cesta” od javnog društvenog interesa, kao niti da su “Ceste” osnovane kao javno poduzeće.

Prema Portalu javnih nabavki, “Ceste” su tijekom 2022. i 2023. u svojstvu ugovornog organa dodijelile tendere u ukupnoj vrijednosti od oko 5,6 milijuna KM.

Ovo društvo je najavilo da će po stjecanju svih uvjeta, pokrenuti procedure odjave s Portala javnih nabavki u svojstvu ugovornog tijela, dok će na predmetnom elektronskom informacijskom sustavu nastaviti egzistirati u svojstvu ponuđača.

“To su javna poduzeća koja gotovo isključivo rade s državom. Dakle, rade održavanja javne infrastrukture, dobivaju poslove na tenderima. Ne bih ulazio u to koliko tu ima stvarne konkurencije. Ali ukoliko 450 poduzeća može provoditi javne nabavke, ne vidim ni što je problem za ova dva poduzeća”, zaključuje Traljić.

Iz Agencije tvrde kako su se “Ceste” iz Mostara neosnovano izuzele iz sustava javnih nabavki te su najavili praćenje oba društva sa zahtjevom da momentalno osiguraju primjenu Zakona, pokretanje prekršajnog postupka te podnošenjem informacije o neosnovanom izuzimanju nadležnim institucijama.

Inače, direktor poduzeća Ceste d.d. Mostar je branko Bago, bivši načelnik Posušja.

Cijeli članak Detektora možete pročitati OVDJE.