ČAVARA O SCHMIDTOVU ULTIMATUMU "Inozemni diplomati su bombardirani dezinformacijama, ne mogu ispuniti ono što traže od mene"

Marinko Čavara, Elvira Dilberović, ostavka, Marinko Čavara, formiranje vlasti, Marinko Čavara, Travnik, goran pejaković, Mirsad Peco, lokalni izbori 2020, Marinko Čavara, ubojstvo, Marinko Čavara, pomilovanja, crna lista, snakcije, Ministarstvo financija SAD, Marinko Čavara, Alen Šeranić, Marinko Čavara, Christian Schmidt, OHR, Federacija BIH, Marinko Čavara, Christian Schmidt, Ustavni sud BiH
Arhiva

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je u četvrtak kako ne može ispuniti zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta da odmah imenuje četiri suca entitetskog Ustavnog suda, ustvrdivši kako su glavna zapreka tome sadašnji komplicirani politički odnosi u zemlji.

"Nisam mogao napraviti nešto što je neprovodivo", kazao je novinarima Čavara kojemu je Schmidt početkom tjedna poslao pismo pozvavši ga da ispuni svoju ustavnu obvezu i imenuje ustavne suce, što je odluka na koju se čeka još od 2019. godine, piše Hina.

Sukladno Ustavu Federacije BiH, predsjednik entiteta uz suglasnost dva dopredsjendika imenuje suce Ustavnog suda, a tu odluku treba potvrditi Dom naroda entitetskog parlamenta. 

Ustavni sud Federacije BiH čini devet sudaca a sada ih je u tom tijelu samo pet. Sedam od devet ustavnih sudaca istodobno čini posebno vijeće koje donosi konačnu odluku o tome jesu li povrijeđeni vitalni nacionalni interesi kada se usvajaju zakoni u parlamentu.

Kako sada nema dovoljno sudaca ni to vijeće ne funkcionira pa nacionalni klubovi zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta mogu beskonačno blokirati donošenje bilo kojeg zakona ili odluke.

Schmidt takvu situaciju smatra neprihvatljivom i potencijalnom zaprekom funkcioniranja nove vlasti koje će biti formirana nakon izbora u listopadu te je stoga od Čavare ultimativno zatražio da problem riješi.

Čavara, koji je zbog odbijanja da predloži suce ranije ove godine dospio pod američke sankcije, tvrdi da problem ne može riješiti u postojećim okolnostima jer u entitetskom Domu naroda nema osigurane većine koja bi potvrdila njegovu odluku o imenovanju.

"Svi problemi u Federaciji su rezultat nepostojanja političkog dogovora pa je tako i sa sucima Ustavnog suda", kazao je Čavara koji je još od izbora 2018. godine u tehničkom mandatu jer njegova stranka HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada nisu uspjele postući dogovor o uspostavi nove izvršne vlasti.

Čavara je najavio kako će sada on poslati pismo Schmidtu te tvrdi kako su inozemni diplomati zapravo loše informirani o stanju zemlji jer su "bombarirani dezinfomacijama". Ipak je pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje otvorenih političkih problema u BiH no nije pojasnio što pod tim točno misli.