BURNA NOĆ U PARLAMENTU FBiH Usvojen set energetskih zakona, zastupnik DF-a divljao za govornicom

parlamentarna skupština,FBIH,energetika

Zastupnički dom Parlamenta FBiH noćas oko ponoći planira nastaviti izvanrednu sjednicu koja je jutros prekinuta.

Nastavak ove sjednice trebao je uslijediti nakon što je oko 23 sata okončana redovna sjednica. Nakon žestoke pobuna zastupnika oporbe, odnosno SDA I DF-a, predložena je pauza od pola sata, piše Klix.

Zastupnik DF-a pjenio za govornicom i vikao kako brani državu

“Nemojte se iznenaditi ako siđemo mirnim putem dole se poredamo i kažemo ovo nećemo dozvoliti”, pjenio je zastupnik DF-a Mahir Mešalić, koji je imao veoma burno izlaganje. Galamio je, optuživao većinu da je izdajnička, bacao papire i na kraju udario mikrofon.


Predsjedateljica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić prekinula je ranije danas vanrednu sjednicu ovog doma jer se, kako je kazala, nisu stekli uvjeti za njeno održavanje.

Na vanrednoj sjednici je između ostalog trebalo biti odlučivano o popunjavanju Komisije za izbor i imenovanje. Sjednica je prekinuta zbog toga što nakon četiri i pol sata nije utvrđen dnevni red niti su postojali materijali za njeno održavanje.

Razlog što zastupnicima nisu dostavljeni materijali niti dnevni red je to što nije održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje koja je jutros trebala dostaviti prijedlog za promjenu članova navedene komisije.

Hoće li doći do promjene u Komisiji za izbor i imenovanje?

Komisija za izbor i imenovanje danas nije mogla održati sjednicu s obzirom na to da nije postojao kvorum. Naime, kandidati iz oporbenih stranaka u Predstavničkom domu FBiH nisu htjeli doći na sastanak komisije nakon informacije da parlamentarna većina želi da ih smijeni kako bi postavila zastupnike većine. To su: Edina Gabela (SBiH), Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF).

Umjesto njih je komisija trebala dati prijedlog drugih članova i prijedlog onih članova koji nedostaju u komisiji s obzirom na to da je nepotpuna. O tome bi zatim glasali u Predstavničkom domu FBiH, ali taj plan nije uspio.

Nakon što sjednica komisije nije održana, zasjedali su i članovi Kolegija Predstavničkog doma (rukovodstvo, sekretar i predsjednici klubova), ali ni oni očekivano nisu postigli dogovor o smjeni oporbenih članova u komisiji.

Popunjavanje Komisije za izbor i imenovanje važno je jer se time otvara put izboru suca Ustavnog suda BiH.

Usvojen važan set energetskih zakona

Inače, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je večeras set energetskih zakona.

Riječ je o prijedlozima Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji BiH, Zakona o električnoj energiji Federacije BiH i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Zakoni će sada biti upućeni na sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH sa čijeg su dnevnog reda nedavno povučeni.

Reformski akti

Ministar  energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, u obraćanju zastupnicima je za ove reformske akte kazao da su bitni za građane i budućnost cijelog energetskog sektora.

“Ovo je važan dan za sve nas u Federaciji BiH”, rekao je Lakić.Ovim zakonima je, prema njegovim riječima, otvorena i šansa za uvođenje novih, zapadnoeuropskih standarda u energetski sektor.

Jednim od navedenih akata predviđena su prava ugrožnih i zaštićenih kupaca električne energije, odnosno subvencije njhovih troškova za struju te obaveza da napajanje strujom ne smije biti prekinuto i pored neplaćenog računa kad je to u interesu zaštite života i zdravlja korisnika, piše Raport.

Vlada FBiH će podzakonskim aktima precizirati tko može biti u ovoj kategoriji potrošača i kako oni mogu koristiti navedene privilegije.

Ukupno 55 zastupnika je glasalo za usvajanje Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti. Dvanaest zastupnika je bilo suzdržano, a 13 protiv.

Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH podržala su 53 zastupnika. Suzdržano je bilo 19, uz četiri glasa protiv.

SDA i DF bili protiv svih energetskih zakona

Za Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo je 55 zastupnika. Njih 14 je bilo suzdržano. Sedam zastupnika je bilo protiv.

Dragan Mioković iz Naše stranke, članice vladajuće koalicije, povodom današnje sjednice je objavio:

“SDA i DF nisu glasali ni za jedan od tri energetska zakona koji su večeras na dnevnom redu PD PFBiH, i izuzetno su važni za BiH europski put. SBiH glasala “ZA”.

SDA podržala inicijativu Harisa Silajdžića za dozvolu izgradnje malih hidrocentrala koja nije prošla glasanje”.

Dom naroda je 26. lipnja povukao s dnevnog reda set energetskih zakona, tražeći da se o njima prvo raspravlja u Predstavničkom domu federalnog parlamenta.