'BUKNUO' VIRUS U TUZLI Oboljela djeca, pa zatvoren vrtić

Testiranje covid 19
Ilustracija

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla tijekom posljednja 24 sata na virus korona testirana su 232 uzorka, od kojih je 13 bilo pozitivno, priopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Tuzlanske županije.

Pet pozitivnih osoba na virus korona smješteno je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. Od 13 novih pozitivnih slučajeva, petoro su djeca iz vrtića, te vaspitačica srednje životne dobi, prenosi Srna.

Ostali pozitivni na virus korona su žena srednjih godina, koja je u vezi sa klasterom Tuzla, dva muškarca srednje životne dobi sa klasterom Živinice, dok su četiri osobe iz Tuzle – dva muškarca srednje životne dobi, dvije žene, od kojih jedna mlađa, međusobno nepovezani slučajevi.

Na području Tuzlanske županije trenutno je na virus korona pozitivno 70 osoba.

Povodom aktualne epidemiološke situacije u gradu Tuzli, u Gradskoj upravi Grada Tuzle je tijekom četvrtka, gradonačelnik Jasmin Imamović, održao sastanak sa članovima Ekspertnog kriznog stožera za borbu protiv pandemije izazvane pojavom koronavirusa (COVID -19). Sastanku je prisustvovala direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje 'Naše dijete', Sanja Karić.

Na sastanku je konstatirano da su novi slučajevi pozitivnih na koronavirus (COVID-19), a koji su sa područja grada Tuzle, osobe zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, odnosno asimptomatski pacijenti.

U vezi sa pojavom pojedinih slučajeva korona virusa (COVID-19) u dva objekta, koja pripadaju Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje 'Naše dijete' Tuzla, Služba za inspekcijske poslove - Sanitarna inspekcija je iz preventivnih razloga, kao i zbog mogućih profesionalnih i osobnih kontakata uposlenika i djece, a kako bi se spriječilo eventualno dalje širenje virusa, donijela rješenja o privremenoj obustavi rada obdaništa u sastavu JU 'Naše dijete' Tuzla.

Rješenjem o privremenoj obustavi rada, rad obdaništa u sastavu JU 'Naše dijetre' je obustavljen na period od 14 dana, navedeno je iz Ureda za informiranje Grada Tuzla.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.