Budimir pomilovao Nasera Orića

zatvor, naser orić, Živko Budimir, ratni zločin, Srebrenica, pravda, BIH, Merim Galijatović, Jozo Leutar, uhićenje, Orašje, zatvor, bjeg, branitelj, uhićenje, Nizozemska, odšteta, zatvor, hrana, voda, crna kronika, policija, zatvor, dvojnik, zatvor, prevara, Mostar, napadač, beskućnik, zatvor, BIH, uhićenje, mito, korupcija, uefa korupcija, KPZ Tuzla, Tuzla, zatvor
Budimir je tako omogućio Oriću da ponovo nosi oružje bez straha da će ponovo završiti iza rešetaka, s obzirom da je uvjetna kazna predviđala da, ako "okrivljeni" ponovi kazneno djelo, odmah ide u zatvor. Uz Orića, Budimir je pomilovao još nekoliko zatvorenika, među kojima su i ubojice, pljačkaši i seksualni prijestupnici, piše "Pres RS".

Obrazlažući odluku, Budimir je rekao da su svi pomilovani u potpunosti rehabilitirani i da "ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo".

Član Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za pravosuđe Nenad Baštinac kaže da pomilovanje ratnog zapovjednika u Srebrenici govori o pravoj prirodi vlasti u Federaciji BiH i da se takvom odlukom šalje ružna poruka žrtvama svih zločina u kojima je sudjelovao Orić.

"U Sarajevu su i dalje uvjereni da njihova strana nije štitila zločine, pa onda svoje heroje, kako ih nazivaju, štite kao bijele medvjede", rekao je Baštinac i istakao da bi se u Federaciji BiH napravio kaos da se nešto slično dogodi u Republici Srpskoj.

Banjalučki odvjetnik Miroslav Mikeš smatra da Budimir u obrazloženju o pomilovanju Orića i ostalih kriminalca, narodno rečeno, miješa babe i žabe i da mu se čini, kada je riječ o Oriću, da iza svega stoje politički i drugi ciljevi.

Ratni zapovjednik srebreničkim muslimana, kojem je zbog ratnog zločina bilo suđeno u Haškom tribunalu i gdje je proglašen nevinim, osuđen je u lipnju 2009. godine u sarajevskom općinskom sudu na dvije godine zatvora. Godinu dana kasnije ta odluka je preinačena na četiri godine uvjetno.