Budimir pomilovao Nasera Orića

Budimir pomilovao Nasera Orića
Budimir je tako omogućio Oriću da ponovo nosi oružje bez straha da će ponovo završiti iza rešetaka, s obzirom da je uvjetna kazna predviđala da, ako "okrivljeni" ponovi kazneno djelo, odmah ide u zatvor. Uz Orića, Budimir je pomilovao još nekoliko zatvorenika, među kojima su i ubojice, pljačkaši i seksualni prijestupnici, piše "Pres RS".

Obrazlažući odluku, Budimir je rekao da su svi pomilovani u potpunosti rehabilitirani i da "ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo".

Član Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za pravosuđe Nenad Baštinac kaže da pomilovanje ratnog zapovjednika u Srebrenici govori o pravoj prirodi vlasti u Federaciji BiH i da se takvom odlukom šalje ružna poruka žrtvama svih zločina u kojima je sudjelovao Orić.

"U Sarajevu su i dalje uvjereni da njihova strana nije štitila zločine, pa onda svoje heroje, kako ih nazivaju, štite kao bijele medvjede", rekao je Baštinac i istakao da bi se u Federaciji BiH napravio kaos da se nešto slično dogodi u Republici Srpskoj.

Banjalučki odvjetnik Miroslav Mikeš smatra da Budimir u obrazloženju o pomilovanju Orića i ostalih kriminalca, narodno rečeno, miješa babe i žabe i da mu se čini, kada je riječ o Oriću, da iza svega stoje politički i drugi ciljevi.

Ratni zapovjednik srebreničkim muslimana, kojem je zbog ratnog zločina bilo suđeno u Haškom tribunalu i gdje je proglašen nevinim, osuđen je u lipnju 2009. godine u sarajevskom općinskom sudu na dvije godine zatvora. Godinu dana kasnije ta odluka je preinačena na četiri godine uvjetno.