BRITANSKI STRUČNJAK "Hercegovina je optimalna za solarnu energiju jer bilježi 2.400 sati godišnje sunčeve svjetlosti"

Farooq Sher

Bosna i Hercegovina je spremna za “ogromni” solarni razvoj.

Tvrdi to Farooq Sher, izvanredni profesor na Sveučilištu Nottingham Trent, koji je dvije godine istraživao kapacitete i potencijale obnovljive energije u našoj zemlji.

On je za PV magazin rekao da je Hercegovina savršena za velike solarne instalacije. Ipak nije mogao potvrditi da će BiH i iskoristiti tu priliku zbog svog velikog oslanjanja na ugalj.

Farooq Sher

“Postoji potencijal da obnovljiva energija zasjeni ugalj – ali to je ako vlada provede određene politike”, rekao je on.

Profesor Sher, čije istraživačke oblasti uključuju obnovljive izvore energije i nanotehnologije, došao je do ovog zaključka nakon dvije godine istraživanja sektora obnovljive energije u regiji, čiji su rezultati nedavno objavljeni u Renewable and Sustainable Energy Reviews, u koautorskom radu pod nazivom “Perspektive potencijala i razvoja obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini” .

Rad istražuje hidroenergiju, energiju vjetra, sunca, geotermalnu i bioenergiju. u njemu se također navodi da je trenutni energetski sastav zemlje: industrija uglja i lignita proizvodi više od polovine (60%) nacionalne energije, a slijede hidroenergije (35%) i energija vjetra (2%), prenosi Solarno.net

Prošle godine instalirano 107 MW

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine zabilježila samo 107 MW instaliranih solarnih kapaciteta, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Međunarodna asocijacija za obnovljivu energiju (IRENA). No Sher je rekao da vjeruje da je naša zemlja spremna za više solarne energije, jer ima “snažan” potencijal zbog svoje klime. Hercegovina je posebno optimalna za solarnu energiju jer bilježi 2.400 sati godišnje sunčeve svjetlosti.

Istovremeno, količina zračenja je otprilike 1.500 kWh/m2 godišnje, što je „veoma značajno“ za solare.

U septembru je IRENA objavila vlastitu ocjenu o “spremnosti Bosne i Hercegovine za obnovljive izvore energije”. U izvještaju je utvrđeno da uprkos energetskoj sigurnosti i nezavisnosti zemlje, ona je opterećena “zagađenjem zraka i zdravstvenim utjecajima” koji su rezultat sagorijevanja fosilnih goriva i drveta.

Izvještaj također prepoznaje “nerazvijeni” fotonaponski potencijal Bosne i Hercegovine. Razlog za ovu nedovoljnu iskorištenost mogao bi biti “visoki” početni trošak razvoja solarne energije, rekao je Sher. Dio razloga leži i u činjenici da Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije (EU).

„Zato što nije u EU, ne postoje strogi zakoni koji bi pratili ciljeve emisije“, dodao je on.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU, a od prosinca prošle godine i službeno je proglašena državom kandidatom. Ove godine, međutim, Komisija EU ažurirala je status Bosne i Hercegovine i rekla da treba „primijeniti dodatne napore“ kako bi ispunila ključne prioritete postavljene u Mišljenju EU iz 2017. godine. Prema Mišljenju, „značajan napor“ odnosi se na rješavanje problema u vezi sa životnom sredinom i klimatskim promjenama.

Cilj 42.5 posto do 2030. godine

U izvještaju IRENA-e utvrđeno je da će Bosna i Hercegovina poštovati zakonodavstvo EU – podržano glavnim ciljem od 42,5 posto proizvodnje obnovljive energije do 2030. Ovo bi uključivalo ukidanje subvencija za energetski sektor, usvajanje cijena koje odražavaju troškove i cijene uglja, te zahtjeve za očuvanje okoliša.

Prema Sherovoj studiji, Bosna i Hercegovina je uspostavila samo polovinu zakonodavnih reformi EU o obnovljivoj energiji. Sher je rekao da, iako Bosna i Hercegovina ima bračnu vezu s ugljem, on bi mogao biti “ukinut” u sljedećih 50 godina ako bi zemlja efikasnije istraživala obnovljive izvore energije.

Planovi za gradnju više od 180 solarnih elektrana

Znakovi da se to već događa uključuju broj vjetroelektrana – dvije su završene, a planirane su još četiri – za koje je predviđeno da proizvedu ukupno 936,17 GWh kada budu u funkciji. Prisustvo 390 planiranih hidroelektrana i još 35 u izgradnji – koje proizvode ukupno 9.000 GWh – kao i 182 solarne elektrane je još jedan obećavajući pokazatelj.

Profesor Sher je rekao da očekuje da kreatori domaće i vanjske politike iskoriste njegovo istraživanje  kako bi bolje razumjeli sektor obnovljive energije i potencijale koje zemlja ima.