Božićna poruka kardinala Vinka Puljića

Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin“ (Lk 2 10-11). Prigodom slavlja Rođenja našega Isusa Krista dolazim s riječima koje odjekuju na svetoj Misi Polnoćki iz Evanđelja po Luki. Želim s vama podijeliti radost Božića koju navještaju anđeli, hrabreći uplašene i noseći blagu vijest koja je izvor radost i nade.

Često puta nam mediji, kao i brojni glasovi javnosti, žele opteretiti radost Božića, misleći da je naša radost uz slavlje otajstva Božića utemeljena na političkoj situaciji i potrošačkom mentalitetu, koji u sebi ne nose poruku Rođenje Isusa Krista našeg Spasitelja.

Nedajmo se zabljesnuti materijalističkim svjetlima, jer srce otvaramo svjetlu koje dolazi iz Božićne štalice, te puni vjere i poniznosti polazimo tom otajstvu da mu se poklonimo, te mu srce otvorimo. Utvrđujemo svoju vjeru, te otkrivamo smisao našeg života čitajući tu očitovanu Božju ljubav u rođenju Isusa Krista. To je izvor prave radosti vjere.

Prepoznavajući u rođenju Isusa Krista očitovanu i darovanu ljubav Očevu, želimo prepoznati sebe u tom dostojanstvu kao voljenu Božju djecu. Naše dostojanstvo izvire iz te Božje ljubavi koju Bog pokaza koliko čovjeka voli i koliko mu je stalo do čovjeka jer je i sam postao čovjekom kako bi kroz ljudsko trpljenje i kušnje čovjeku donio svjetlo i smisao hoda prema vječnoj pobjedi nad patnjom i smrću, te nad svakim zlom. Zato je ohrabrujuća poruka anđela "ne bojte se!".

U toj riječi otkrivamo snagu da se ne slomimo kroz sva obespravljenja ljudska, sva poniženja moćnika, svi strahovi nametani kroz medije, politiku, nepravedne zakone, sva nijekanja jednakih prava i identiteta, naše kulture i naše povijesne baštine. Naše pouzdanje stavljamo u tu "očitovanu i darovanu Božju ljubav" u rođenje Isusa Krista, kojeg prihvaćamo kao svoga jedinog Spasitelja.

U ovoj godini u našoj Nadbiskupiji smo uzeli za pastoralni program MEMORIJA ZA SOLIDARNOST, svjesni da mi sami moramo čuvati pamćenje naše vjere ugrađenu u našu povijesnu kulturnu baštinu. Rođenjem Isus Krist je ušao u našu osobnu povijest i u povijest našeg hrvatskog naroda, kao i tolikih naroda koji su ga po krštenju prihvatili.

Vjerom u Isusa smo gradili svoj povijesni hod i utkali duh evanđelja u našu kulturnu baštinu. Zato želimo čuvati naše korijenje koje je izniklo iz Kristova rođenja. Zato se ponovo želimo prepoznati uz Božićne jaslice u onome što jesmo i što znači naš život s Kristom.

Prihvaćajući danas tu radost rođenja Kristova, hrabro se suočavamo sa svim tamnim stranama svagdašnjice i iz vjere nosimo Božićno svjetlo u srcu i u našim susretima snagom solidarnosti jedni s drugima i jedni za druge. Vjerujem da će mnogi iz one divne čežnje za svojom grudom i za svojim zavičajem, a još više za svojim rodom i narodom doći na izvore svoga kršćanstva, tamo gdje su kršteni i rasli u vjeri.

Obnoviti memoriju svoga pamćenja i svoga identiteta. Otkrit će mnogi svoju ljubav i sebe prepoznavati da su na toj grudi stasali kao ljudi zahvaćeni Kristom i njegovom blagom viješću. Također, očekujemo da će mnogi se približiti svima onima od kojih su se udaljili iz raznih ljudskih krhkih motiva, te će kroz praštanje i pomirenje ponovo zaživjeti Božićna radost i kroz prihvaćanje danas očitovane Božje ljubavi u rođenju Isusa Krista.

Neka upravo ta Kristova ljubav učini da se nitko ne osjeća osmaljenim, zaboravljenim ili otuđenim. Isusova očitovana ljubav neka nas zbliži u svom zagrljaju Božanske ljubavi. Tako ćemo svjedočiti kršćansku solidarnost i time navještati koliko Bog čovjeka voli. To će nam biti izvor radosti, jer se radost umnaža kada se drugima donosi radost.

Da bi ta očitovana Božja ljubav trajno živjela među nama i s nama, Krist je ostavio poslanje svojim učenicima da idu naviještati njegovu Riječ. To se i danas ostvaruje preko svećenika čiju godinu također cijela Katolička crkva slavi. Ta Isusova prisutnost upravo po svećenicima se i danas ostvaruje dok oni čine Euharistiju Isusovim darom i povjerenjem.

Zahvaljujemo Bogu za taj divni dar po svećenicima da nam je Isus opet među nama i ponovo odjekuje poruka anđela: "Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin" (Lk 2 10-11). U svakoj svetoj Misi ponovo je to divna Božićna stvarnost da je Isus među nama izvor snage i radosti.

Izmolimo sebi svećenika po Božanskom Srcu, koji će nam trajno naviještati radosnu vijest, činiti Isusa prisutnoga u žrtvi i hrani Euharistijskoj, ali i kroz sakrament opraštanja vraćati onaj Božićni mir kojeg anđeli navještaju ljudima dobre volje. Upućujući ovogodišnju božićnu poruku želim je ponoviti kroz anđelove riječi "Ne bojte se!"

Nađite taj Kristov mir u svojim srcima i savjestima, vratite ga kroz međusobno pomirenje u naše obitelji, zajednice i međuljudske odnose. Slaveći Božić prihvatimo Božje povjerenje koje nam poklanja dolazeći kao malo Dijete među nas. Uzvratimo i mi svoje povjerenje u Boga prihvaćajući novorođenoga, te tu blagu vijest ugradimo u našu sadašnjost i javnost.

Dok budemo izricali Božićne želje i čestitke, neka nas to zbliži s Bogom i jedni s drugima. Neka naša solidarnost i zajedništvo bude svjedočanstvo i navještaj blage vijesti u sredinama gdje živimo. Neka to bude poruka svima da postojimo i ostajemo puni pouzdanja u Boga u svome identitetu i na svojim korijenima.

Zato upućujem iskrenu čestitku želeći čestit Božić prvo djeci, da im Mali Isus vrati dječiju radost u ovoj našoj stvarnosti. Upućujem Čestit Božić našim obiteljima da budu drago gnijezdo prihvaćanja života, škola vjere i toplo ognjište kršćanske ljubavi.

Želim Čestit Božić svima onima koji trpe posljedice rata i bolesti, posljedice ljudske mržnje i obespravljenosti, da ih hrabri ta istina vjere da ih Bog ljubi i da ih On nije zaboravi i napustio. Čestit Božić svim odgovornima u društvu da u ime Isusova Rođenja znaju vrednovati svakog čovjeka i njegova prava na svojoj grudi i u svome kraju i zavičaju.

Čestit Božić svima koji su slomljena srca i izgubljene nade, da je otrkiju kao lijek srcu i duši u rođenju Isusa Krista. Čestit Božić i na dobro vam došlo Isusovo porođenje, te Vam donio izobilje blagoslova u Mladom 2010. ljetu. Uz čestitku i pozdrav želim vam svima obilje Božjeg blagoslova!

Fena