Bošnjačke stranke potiču raskole kako bi eliminirali Hrvate u FBiH

Navijači Zrinjskog sa zastavom HZ Herceg-Bosna u Stocu 1997. godine.

Nevažno od činjenice koji je od dva HDZ-a ovoga puta nadglasan ili koji je sada bliže bošnjačkoj većini, pa čak i kada su svi zajedno (a to je rijetko) nastavlja se slabljenje hrvatske pozicije u Federaciji koju vješto koriste i zlorabe bošnjačke političke stranke. Time se čini nepopravljiva šteta koja je vidljiva nakon svih posljednjih izbora na federalnoj, županijskoj i općinskoj razini.

Borba za mrvice

Dva HDZ-a iscrpljuju se u borbi za mrvice i nekoliko federalnih fotelja, a kako bi kupili tu ljubav, predaju u ruke Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH milijune maraka i snaže utjecaj nad tvrtkama koje bi po raspodjeli "plijena" isključivo trebali skrbiti hrvatske stranke i kadrovi. Za razliku od ovih primjera, Hrvati nemaju gotovo niti jednoga člana bilo uprave ili nadzornih tijela u BH Telecomu ili Elektroprivredi BiH kako bi utjecali gdje će završiti dobit ovih vrlo profitabilnih tvrtki.

Bošnjačke stranke, a sada prednjače njihovi istureni kadrovi - premijer Mustafa Mujezinović i zamjenik Gavrilo Grahovac, zadovoljno trljaju ruke i s podsmijehom gledaju na svađe Hrvata. Oni stalno potenciraju ove podjele kako bi izvukli što više utjecaja, a Hrvate kao kolektiv gurnuli na margine političkih zbivanja.

Posljednji opći izbori bili su katastrofalno loši za Hrvate, općinski još pogubniji. Kada se danas pokušaju sagledati rezultati sljedećih izbora, a ako se ima na umu dva zaraćena HDZ-a, onda ne treba imati iluzije da Hrvati mogu popraviti poziciju.

Kao što upozoravaju najviši crkveni predstavnici poput kardinala Vinka Puljića ili pak najviši predstavnici iz Hrvatske poput premijerke Jadranke Kosor, Hrvati bi mogli biti dovedeni na rub fizičkog opstanka ako nastave politiku nesložnosti i podjela.

Ustavne promjene

Bošnjačke stranke za takvu ljubav Hrvata ponudit će iznimno nisku cijenu. Nije isključeno da hrvatskih stranaka uopće ne bude u vlasti, a da njihovo mjesto zauzme neka nova alijansa za promjene, možda čak i iz redova jednoga od dva HDZ-a koja bi bila spremna prihvatiti sve samo da ostane još jedan mandat za "krčmljenje" federalnog novca, stjecanje privilegija i kupovanje političkog i medijskog prostora.

I upravo će bošnjačke stranke, po svemu sudeći, izabrati jednu od dvije slabije grupacije. Dogodi li se takav crni scenarij, Hrvatima u BiH čak i ustavne promjene s pozitivnim rješenjima ništa neće značiti.

vecernji list