FOTO  Bosna i Hercegovina večeras obojena u pink

karcinom dojke
hercegovina.info

Simboličnim osvjetljavanjem bosanskohercegovačkih gradova u pink boju službeno je počeo “Listopad - mjesec borbe protiv karcinoma dojke". Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” u četrnaest gradova i općina osvijetlili su neke od najljepših građevina i objekata.
 
U glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto je obojena Akademija likovnih umjetnosti. Osvijetljeni su i; Stari most u Mostaru, Banski dvor u Banja Luci, vodopad u Jajcu, kulu Zmaja od Bosne u Gradačcu, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Gradsku Arenu i dva pješačka mosta u Zenici, Gradsku Vijećnicu i fontanu u Cazinu, te fontanu u Hadžićima. U pink je obojen i hotel Tuzla, Gimnazija Bugojno, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu i Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku, Kapetanova kula i Crkva Sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

Na ovaj način BiH se pridružila brojnim europskim gradovima i državama, te se skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.