BORBA PROTIV ŠIRENJA KORONA VIRUSA Formiran krizni stožer u BiH

koronavirus, stožer, FBIH
Reuters

Federalno ministarstvo zdravstva je formiralo Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva za daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korona virusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je sinoć ponovno sazvao sastanak Odbora za izvanredne situacije kako bi s Odborom utvrdio da li epidemija novog korona virusa predstavlja izvanredni javnozdravstveni događaj od međunarodnog značaja.

Generalni direktor je prihvatio savjet Odbora i proglasio ovu epidemiju izvanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, te su date preporuke prema Kini, kao i zemljama svijeta, podsjeća se u priopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

''Federalno ministarstvo zdravstva je slijedom te odluke po automatizmu i u skladu sa Zakonom formiralo Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva za daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korona virusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija'', navodi se u priopćenju.

Navedeni Krizni stožer preuzima poslove ranije formiranog Koordinacionog tijela ovog ministarstva, a u cilju povećanja stupnja operabilnosti. Sve ranije utvrđene mjere koje se intenzivno provode u suradnji sa županijskim ministarstvima zdravstva, Federalnim i županijskim zavodima za javno zdravstvo, zdravstvenim ustanovama, Državnom graničnom službom i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH, ostaju i dalje u primjeni.

Napomenuli su da su sve mjere koje se provode fokusirane na rano otkrivanje eventualnog sumnjivog slučaja u cilju sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i dalje procjenjuje da postoji ''umjerena'' vjerojatnoća pojave uvezenih slučajeva u europske zemlje, što se odnosi i na BiH. Preporuke za putnike i generalne preporuke za stanovništvo dostupne su na web stranici Zavoda za javno zdravlje FBiH.