BORBA MLADE PROFESORICE Sandra nije dobila posao zbog supruge bivšeg ravnatelja, cijeli slučaj ponovno je na sudu

Sandra Cvitković srednja škola Tin Ujević

Slučaj Sandre Cvitković iz Glamoča koja se žalila da posao profesorice u srednjoj školi Tin Ujević u Glamoču nije dobila zbog zlouporabe položaja ravnatelja Antuna Zolote dobio je novi epilog i predmet je ponovno vraćen Općinskom sudu u Livnu.

Tu informaciju za hercegovina.info potvrdili su iz Tužiteljstva Hercegbosanske županije.

"Obavještavamo da je predmet protiv Antuna Zolote zbog kaznenog djela 'zlouporaba položaja' ili ovlasti iz čl. 383. KZ FBiH, po uvaženoj žalbi ovog Tužiteljstva, rješenjem Županijskog suda u Livnu, vraćen Općinskom sudu na ponovno odlučivanje te je pred navedenim sudom u tijeku glavni pretres u kojem je sud naložio pribavljanje određenih dokaznih materijala", kazali su nam u odgovoru iz Tužiteljstva HBŽ.

Općinski sud o procesu

"Kazneni postupak protiv optuženika Antuna Zolote zbog kaznenog djela zlouporabe položaja vodi se pred Općinskim sudom u Livnu i trenutno je u fazi glavnog pretresa (izvođenje dokaza od strane tužiteljstva i obrane). Naredno ročište u predmetnom postupku je zakazano za 2. srpnja 2024. godine" stoji u odgovoru Općinskog suda u Livnu za hercegovina.info.

Bivši ravnatelj Srednje škole Tin Ujević iz Glamoča Antun Zolota nezakonito je zaposlio svoju suprugu Eminu na mjestu školske knjižničarke iako za to nije imala nikakve stručne kompetencije, a izvisila je mlada profesorica hrvatskog jezika Sandra Cvitković. Ova sad već uposlenica u školi je predavala 7 sati te je normu trebala puniti radom u knjižnici budući da je taj položaj predviđen za profesore hrvatskog jezika u slučaju da škola nema diplomirane bibliotekare ili knjižničare.

Sandrina priča je jedna u moru neispričanih koje prokazuju funkcioniranje školstva. Kako ova hrabra Glamočanka kaže cijelu borbu vodi zbog ideala i principa jer se ne može vidjeti u učionici da učenicima 'prodaje' floskule o borbi za ideje i da na njima svijet ostaje ako ni sama ne vjeruje u to i svoje ideale.

Za mladu profesoricu borba počinje 2022. godine.

"Imala 7 sati u srednjoj školi u Glamoču, a normu sam trebala puniti u knjižnici. Međutim, to iz izvjesnih razloga nije bilo moguće pa sam išla u drugi grad do kraja polugodišta. Prva tri mjeseca drugog polugodišta sam radila 7 sati, a druga dva mjeseca sam morala putovati u Banju Luku da bih imala normu", kazala nam je ranije profesorica Cvitković navodeći kako je u tom razdoblju već podnijela kaznenu zbog nezakonitog zapošljavanja te navodi kako je supruga bivšeg ravnatelja dobila novo radno mjesto u školi nakon svega, odnosno da joj je izmišljena pozicija 'višeg referenta' koju naš obrazovni sustav ne prepoznaje i ne definira jasno.

Odgovor novog vodstva škole

Trenutačna ravnateljica SŠ Tin Ujević u Glamoču Ines Kaić-Pervan prošle godine potvrdila nam je da djelatnica Emina Zolota nema odgovarajuću stručnu spremu za radno mjesto knjižničara na koje je bila raspoređena kao i da nije provedena natječajna procedura, a koja se, prema Zakonu, morala provesti.

Supruga bivšeg ravnatelja trenutačno radi na poziciji višeg referenta, poziciji koju rijetke škole imaju i kad je tek uvedeno to radno mjesto mnogi su se u školi pitali što bi točno trebao raditi viši referent u srednjoškolskom obrazovanju. Prema dostupnim podacima srednje škole Tin Ujević na internetu, gospođa Zolota se vodi kao član administracije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.