NAPRETKOVI DANI KULTURE Bugojno ugostilo pjesnike iz Rame, Glamoča i Travnika

HKD Napredak,tjedan kulture,Bugojno

Književno-poetska večer u sklopu Napretkovih lipanjskih dana kulture održana je večeras u intimnoj atmosferi café bara “Feena Raya” u Bugojnu. Publici su svoje pjesničko stvaralaštvo predstavili Sandra Cvitković, profesorica i pjesnikinja iz Glamoča, Ivan Volić, profesor, novinar i pjesnik iz Travnika te Mladen Topić, novinar i pjesnik iz Prozora. Okupljene je prije početka same promocije pozdravila predsjednica HKD Napredak, podružnica Bugojno, gospođa Dubravka Vukadin. Moderatorica večeri bila je Tajana Ivić, dok je večer glazbenim izvedbama obogatila mlada ekipa iz “Ne’a frke”, Iman Hadžiabdić, Alen Cetin i Sanjin Manović.

“Socijalno osviješteni, a krajnje senzibilni, kako to i dolikuje pjesničkim dušama, pokazat će nam kako doživljavaju, proživljavaju i bilježe svoje misli, razočaranja, ushićenja i snove. Podijelit će s nama svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, način na koji ih je poezija spojila. I ako to nije velika stvar, tražit ćemo da nam odaju kako se to postaje pjesnik i što to čovjeka nagna da prolije svoje osjećaje na papiru”, kazala je Ivićeva u najavi.

Odlasci i povratci

Ovaj trojac bilježi zajedničke nastupe još iz studentskih dana u Mostaru, a publici su predstavili šest zbirki poezije. Cvitković je autorica “Lucidnih zapisa” i “Kako zaštititi djevojčice od pogibije”. Za “Lucidne zapise” je 2017. godine osvojila Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca “Zdravko Pucak”, a njenu drugu zbirku izdao je upravo Napredak iz Livna, piše Ramski Vjesnik

“Bila u Mostaru, Berlinu ili Zagrebu, glasom lišenim prijetvornosti i socijalne neosjetljivosti pjesnikinja progovara o egzistencijalnoj anksioznosti. Odlasci i povratci eskaliraju u bjegove i potragu, a prepreke, sumnje i dvojbe s kojima se jedna mlada žena iz ratno-poratne generacije suočava, dovode do pitanja otuđenosti i vlastite pozicije u svijetu, na razmeđu lokalnog i globalnog, te želje za postojanjem izvan skučenosti u kojima smo odrasli, ali i nemogućnosti i svjesnog odbijanja da se od njih u potpunosti udaljimo”, napisao je o Sandrinoj poeziji pjesnik Tino Deželić.
Profesor hrvatskog jezika i književnosti i novinar iz Travnika, Ivan Volić, publici se također predstavio s dvije zbirke. Katolički školski centar “Petar Barbarić” izdao je njegov prvijenac “Sedamnaest osvita”, kao i drugu zbirku pjesama “Prostori sebe”.

Uronjeni u prostore sebe

“Tražeći intimni komentar na proživljena iskustva i opažaje, Volić otkriva različite prostore sebe koji se podjednako isprepliću i razdvajaju kroz privlačnu dinamiku nedorečenosti koja će, moguće, postati njegov prepoznatljiv pjesnički potpis. (…) I mada u potpunosti uronjen u prostore sebe Volić komunicira s vanjskim svijetom: njegovo je pjesništvo odraz izgubljenih borbi, besciljnih čežnji i trajno prisutnih (umjetničkih) nemira, kroz koje se, bez otvorene kritike, ali s pritajenim angažmanom ipak poručuje: “Treba s bačenim idealom / i hladnom sobom /povjerovati u početke”, napisala je o Ivanovoj poeziji recenzentica, doc. dr. sc. Tina Laco
Mladen Topić, novinar i pjesnik iz Prozora-Rame publici se također predstavio s dvije zbirke pjesama, “Ptice će preletjeti grad” iz 2014. godine” te “Pod opsadom srca”, koje je izdao samostalno, a na drugoj zbirci pjesama recenzenti su bili upravo Cvitković i Volić.

“Na kraju, Mladenova je poezija i svojevrsna himna nove generacije mladih pjesnika čija će opredijeljenost i poetički uzlet tek postati primjetljivi književnoj kritici. To je ona generacija koja je premlada da bi pamtila rat, ali joj je rođenjem usađen strah da možda živi između dva rata. A ona, usprkos svemu, odlučuje živjeti. U Bosni i Hercegovini”, kazao je Volić o poeziji Mladena Topića.
“Dan prije nego je Mladen po drugi put objavio poeziju na ‘Astronautu’ ja sam se pozdravila s Mostarom. Čudno je kako Mladen stalno smišlja scenarije za odlazak, a svaki put kad pročitam radnju i upoznam se s likovima, jedino o čemu mogu razmišljati je ovdje i sada. Mostar sam dugo voljela titrajima koje sam mogla imenovati jedino pojmovima iz Mladenovih pjesama”, napisala je Cvitković ranije o ciklusu pjesama koje je Topić pisao u Mostaru.

Napretkovi dani kulture

Napretkovi dani kulture održavaju se od 13. svibnja do 14. lipnja 2023. godine u Bugojnu. Organizator događaja je podružnica Napretka u Bugojnu, a pokrovitelj načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Publika je tako od sredine svibnja mogla uživati u raznim kulturnim događanjima, kao što je koncert “Mom gradu” Vokalnog ansambla Bugojno. U Hrvatskom je domu predstavljena i publikacija “Umjetnost spaja”. Svoj program su imali i učenici Srednje glazbene škole “Jakov Gotovac” uz goste iz Osnovne škole “Bugojno”.
Članovi likovne sekcije Hrvatskog kulturnog društva Napredak predstavili su svoje stvaralaštvo početkom lipnja, a umjetnica Nina Mučibabić predstavila je svoj unikatni nakit od epoksidne smole i suhog cvijeća i voća.

U gradskom parku u Bugojnu održana je i Večer bajki koju je moderirala Sabina Grozdić.

Bugojanska publika će 10. lipnja imati priliku poslušati koncert Kulturno-umjetničkog društva “Filip Dević” iz Splita, a program će službeno biti zatvoren 14. lipnja urnebesnom komedijom “Pidžama za šestero” u Maloj kazališnoj dvorani Kulturno-sportskog centra u Bugojnu.