BORBA GRAĐANA SE NASTAVLJA Gradsko vijeće Mostara mora izbrisati kamenolom Kuti iz prostornog plana

Kuti Livač kamenolom

Danas je u hotelu Bristol u Mostaru održana press konferencija povodom novih aktivnosti građanske inicijative ''Kuti'' u borbi protiv otvaranja kamenoloma u lokalnoj zajednici Kuti Livač.

Predstavnik građanske inicijative Kuti, Branislav Ćorić, podsjetio je na sudsku presudu kojom je poništeno rješenje o okolišnoj dozvoli za kamenolom Kuti te najavio nove aktivnosti Udruge građana Kuti.



''Odmah nakon izrečene presude Županijskog suda u Sarajevu, podnijeli smo Gradskom vijeću grada Mostara zahtjev za postupanje po usvojenom zaključku. I od drugih institucija zatražili smo da preispitaju dokumentaciju koju su izdali, imajući u vidu nove okolnosti vezane za presudu. Dobili smo odgovor od Agencije za vodno područje Jadranskog sliva koje nas je izvijestilo kako investitor ima važeću prethodnu vodnu suglasnost koja ističe u 12. mjesecu ove godine, ali ne i vodnu suglasnost koja je uvjet valjanosti okolišne dozvole. Županijsko ministarstvo graditeljstva obavijestilo nas je da će preispitati naš zahtjev, no do dan danas nismo dobili više informacija'', kazao je Branislav Ćorić, predstavnik građanske inicijative Kuti.



Gradsko vijeće spor ne smatra završenim

Iz ove građanske inicijative dalje navode kako im je predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić odgovorio da se neće pristupiti realizaciji zaključka sve dok upravni spor ne bude u potpunosti završen, smatrajući da će isti biti priveden kraju tek po završetku upravnog postupka pred organom Uprave.

 

''Mi smatramo kako je sudski spor završen presudom Županijskog suda u Sarajevu jer je isti dobio presudu na koju tuženi nema pravo žalbe. Druga strana svoj zahtjev više ne može ispraviti i dokumentaciju dopuniti bez javne rasprave i uključivanja građana za otvaranje kamenoloma. Zbog toga ne vidim opravdan razlog da Gradsko vijeće ne postupi sukladno usvojenom zaključku o brisanju kamenoloma iz prostornog plana. Poslali smo urgenciju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da u potpunosti postupi po presudi suda i nakon uočenih brojnih nezakonistosit u zahtjevu za okolišnu dozolu istu odbije u skladu sa zakonom'', kazao je Branislav.

Članovi građanske inicijative imali su sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na kojem su obaviješteni o navodima investitora kako kamenolom jest udaljen od kuća 130 metara, ali da to nije eksploatacijsko polje.

Minirano područje

''Želi se minimizirati da je udaljenost veća, eksploatacijsko polje po njihovim tvrdnjama iznosi 6,48 hektara i u udaljeno je od kuća 270 metara. No, u svim izdanim okolišnim dokumentima navodi se površina kamenoloma od 14,65 hektara'', ističe Branislav Ćorić te navodi i da područje nije deminirano.

''Što se tiče minske situacije, postavljeni su znakovi mina koji i danas tu stoje. To ukazuje na još uvijek neriješeno pitanje vezano za neeksplodirana sredstva na ovom području i trenutno nema nikakve aktivnosti vezano za deminiranje''.

Iz građanske inicijative Kuti također navode kako je Federalno ministarstvo okoliša sa svoje stranice, bez ikakve najave, povuklo objavljeni zahtjev za obnovu okolišne dozvole. No nakon što su ih kontaktirali, nisu dobili nikakav konkretan odgovor.



''U trećem mjesecu smo imali poziv nekih gradskih vijećnika i tom prilikom su uslijedila obećanja na koja još uvijek čekamo. Još jednom pozivamo sve institucije, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Županijsko ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja te Županijsko ministarstvo gospodarstva da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i kao prioritet stave zaštitu građana Kuti od negativnih utjecaja kamenoloma, kao i Gradsko vijeće grada Mostara da iskoriste svoje ovlasti i provedu odluku u postupanju po zaključku''.

Nisu isključene tužbe

Federalno ministarstvo okoliša mora donijeti rješenje da se odbija okolišna dozvola, a Gradsko vijeće Mostara bi moralo postupiti po zaključku koji je stavljen i u Službeni glasnik grada Mostara. Ako to ne učine, iz građanske inicijative Kuti poručuju da će podnijeti tužbe.

Naglašavaju također kako građani nisu protiv investicija, ali da kamenolomu tu nije mjesto. Do sad nije došlo do oštećenja kuća, međutim oštećeni su putevi i most u naselju nakon prolaska bagera i strojeva kojima je kasnije inspekcija zabranila prolaziti i djelovati.

''Nikad nećemo odustati i na sve načine ćemo štititi našu imovinu i pravo na miran život'', zaključuju iz građanske inicijative Kuti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.