Bolnice bi za dva tjedna trebale početi raditi punim kapacitetom

SKB Mostar
Hercegovina.info

Krajem listopada 2020. godine u bolnicama u Bosni i Hercegovini zaustavljeni su "hladni programi", točnije zaustavljeni su svi pregledi, a zbog pandemije koronavirusa primaju se samo hitni slučajevi.

Iako su brojni liječnici smatrali kako to nije trebalo napraviti te kako su imali snage i kapaciteta za normalan rad Federalno ministarstvo zdravstva se ipak odlučilo na taj korak koji je građanima donio brojne probleme. Zbog takve odluke brojni na svoje redovne preglede moraju ići u privatne poliklinike, što iziskuje veliko opterećenja za ionako tanke novčanike građana.

Zbog brojnih upita obratili smo se Federalnom ministarstvu zdravstva s pitanjem kada bi bolnice mogle krenuti s radom u punom kapacitetu.

"Na narednoj sjednici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, u utorak 12. siječnja,  sve mjere u Naredbi i Preporukama ćemo evaluirati i vidjeti njihove učinke. Članica stožera, predsjednica liječničke komore dr. Amila Bećirović, spec. obiteljske medicine će nam bliže objasniti stajalište komore i donijeti ćemo odluku o mjeri koja regulira rad bolnica", rekli su za hercegovina.info iz FMZ.

No, ono što neslužbeno doznajemo je to kako će bolnice s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju s pandemijom punim kapacitetom krenuti raditi za dva tjedna, a do konačne odluke pacijenti će se morati još malo strpjeti.

Kažimo i to kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji situaciju dodatno komplicira i štrajk zdravstvenih djelatnika koji neće biti prekinut dok se ne potpiše kolektivni ugovor, a sve dok je tako obavljat će se samo žurni pregledi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.