Bolesnika s rakom kostiju uputili u Mostar s uputnicom “karcinom penisa”, obitelj se šokirala

Uputnica Neum
hercegovina.info

Redakciji portala hercegovina.info obratila se jedna neumska obitelj čiji je član teški onkološki bolesnik. Obitelj živi u Hutovu, a otac se liječi od raka kostiju na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Uz tešku bolest koja je pogodila obitelj, kažu da veliku muku muče zbog administrativnih propusta. Konkretno, na zadnjoj uputnici Doma zdravlja Neum umjesto karcinom kostiju, naznačeno je karcinom penisa. 

Moj otac već tri godine ima rak kostiju, on svaki tjedan treba vaditi uputnice za Mostar, gdje oni trebaju samo napisati – na jednoj pregled, na drugoj kemoterapija i hematološka dnevna ambulanta. Međutim, u ove tri godine, pa da ne slažem, jedno 50 puta su u Domu zdravlja Neum napisali pogrešnu uputnicu. Kad sam u petak vidjela što su napisali mrak mi je pao na oči”, kaže Jelena Krešić, kćerka oboljelog, koja je dostavila i sliku uputnice. Ističe da non-stop upozoravaju liječnike, koji ponavljaju iste greške. 

Po uputnicu nekada ide ona, a nekada otac

Svaki tjedan mora u Mostar, ima već tri godine, mora imati vozača i pratitelja. Sam plaća i lijekove, koji su bolnički, a samo jedan košta 600 maraka. No sve to na stranu, sporne su uputnice. Čovjek dođe u Mostar i vrate ga. Sad taj netko kome on plati da ga vozi mora ponovno u Neum po uputnicu, pa onda izgubiš termin za kemoterapiju, koju moraš primiti”, pojašnjava Jelena.

Upitana zbog čega je problem izdati dvije uputnice, Jelena nakon svega kaže da misli da oni to uopće i ne znaju. 

Iz Neumskog doma zdravlja saznajemo da je u pitanju greška. Liječnik koji je radio u petak umjesto šifre C90 (karcinom kosti) povukao je šifru C60 (karcinom penisa). Koliko su do sada uspjeli utvrditi radi se o nenamjernoj tehničkoj pogrešci zbog koje su najavili ispriku obitelji i pacijentu. Kada su u pitanju učestale pogreške prilikom izdavanja uputnica kažu da to nije bilo učestalo koliko navodi kćerka oboljelog, no da će cijeli slučaj još provjeriti i pobrinuti se da se takve stvari više ne događaju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.