Bogić Bogićević jednoglasno izabran za gradonačelnika Sarajeva, ali sada on ne želi

Bogić Bogičević
AA/Bogić Bogićević

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na sjednici nakon izbora predsjedavajućeg i njegova dva zamjenika, jednoglasno izabralo Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Gradski vijećnici su očekivali da Bogićević dođe na sjednicu i potvrdi kandidaturu, ali se on nije pojavio u Vijećnici.

Sjednica je nakon jednosatne stanke prekinuta.

Mediji su u protekla dva dana prenijeli informaciju da je Bogićević odustao od kandidature, ali službena potvrda o tome nije stigla u Gradsko vijeće Sarajeva, prenosi Fena.

No, Bogićeviće je danas poslao pismo u kojem kaže kako ostaje pri svome. Neće prihvatiti kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. O tome je pismom obavijestio predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Nemojte očekivati moje izjašnjenje o današnjem “izboru” za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo potpuno bespredmetno. Prije dva dana javno i NEOPOZIVO povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. NEOPOZIVO povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati. Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran", ističe Bogićević.

"Jako je nekorektno što ni jednom riječju nitko na današnjoj sjednici nije ni spomenuo moje NEOPOZIVO povlačenje kandidature. Radi zaustavljanja daljih manipulacija mojim imenom, molim Vas da javnost obavijestite o stvarnim činjenicama, prije svega o tome da sam 24. ožujka NEOPOZIVO povukao svoju kandidaturu, te da je stoga današnje glasanje o meni u Gradskom vijeću Sarajeva bilo potpuno bespredmetno i suvišno. Bilo bi pošteno da preuzmete odgovornost za današnja događanja u Gradskom vijeću, umjesto što krivnju pokušavate prebaciti na mene, dajući mi neke nove rokove za izjašnjavanje o nečemu o čemu sam se već NEOPOZIVO izjasnio. Želim Vam svako dobro u daljem radu", zaključio je Bogićević u pismu.