BLOKADA SE PRELIJEVA I U HNŽ Bošnjacima ugrožen nacionalni interes već na dnevnom redu

Skupština Vlada HNŽ
hercegovina.info

Sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta je prije nego što je i počela. Klub Bošnjaka povukao je vitalni nacionalni interes na dnevnom redu, točki - izmjena i dopuna zakona o izvršenju proračuna. Upravo rebalansom osigurala bi se i sredstva za prava iz nedavno usvojenog korona zakona, što je sad također zablokirano.

“Ministar financija iz reda Bošnjaka je predložio Zakon o izvršenju proračuna, i klub Bošnjaka nije htio da se isti stavi na dnevni red, nego su potegli vitalni nacionalni interes. Nisu stečeni uvjeti i Hrvati nisu htjeli raditi pod pritiskom, tako da se sjednica prekinula do daljnjeg. Pozadina svega je što ministar financija iz reda Bošnjaka želi odlučivati samostalno o svemu i već nekoliko godina otežava svima”, smatra zastupnik Ivan Odak.

Skupštinski zastupnik ispred HRS-a Slaven Raguž ističe da se ovdje ne radi o nikakvu nacionalnom interesu, nego tehničkom pitanju, koje je iz nekih drugih razloga izdignuto na razinu nacionalnog interesa.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića, ovaj zakon je usko povezan s rebalansom proračuna HNŽ-a za 2020, koji su zastupnici trebali danas razmatrati.

"Vrlo je čudno da jedan tehnički propis koji ima samo dva člana, a tiče provedbe i rebalansa proračuna i provedbe 'korona zakona', donesenog prošlog tjedna, raspravlja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Smatrali smo takav pristup ucjenjivačkim jer takvo pitanje ne zahtjeva jedan takav status", ocijenio je Martinović.

Izmjena i dopuna zakona o izvršenju proračuna ide uz svaki rebalans, pojašnjava Raguž koji je stajališta da su se odnosi s viših razina, gdje nema dogovora ni o čemu bitnom, preslikali i na HNŽ.

Zastupnik Aner Žuljević također smatra da su današnja događanja na skupštini posljedica nepovjerenja koje se prelijeva s viših razina vlasti, posebno vezano uz raspodjelu novca MMF-a.

“Sve se ovo događa zbog neodgovornog ponašanja SDA i HDZ-a, zbog kojeg u konačnici nemamo ni funkcionalan korona zakon, a sada nemamo ni novac za korona zakon. Ovo pokazuje da su građani opet žrtve njihovih igara prijestolja, njihova lošeg braka i visokog stupnja neodgovoornosti”, zaključio je Žuljević.

Istaknuo je da će ovakav način vođenja politike, ukoliko se ubrzo ne ubrizga novac potreban gospodarstvu, urušiti kompletan mirovinski i zdravstveni sustav.

Deset bošnjačkih zastupnika(Šerif Špago, Amir Šelo, Elvedin Grcić, Irma Memidžan, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Mejrima Hasić, Ismet Lulić, Nermin Vrtić i Minela Krpo odlučili su se pozvati na nacionalni interes, a kao razlog su naveli da se "Zakon o izmjenama i dopunama o izvšenju proračuna HNŽ.a  2020. odnosi na vitalni nacionalni interes. Kako se odnosi, nisu precizirali. Žuljević pak ističe da se on na nacionalni interes nije pozivao, jer, kao što je poznato, samo u BiH mogu biti nekonstutivni oni koji su rođeni u braku roditelja iz dva konstutivna naroda, što je njegov slučaj.

Podsjeća da je mehanizam povlačenja vitalnog nacionalnog interesa ostavljen kao mehanizam povjerenja, a ne mehanizam opstrukcije, što je ovdje slučaj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.