BLINKENOV POMOĆNIK ŽESTOKO O ČOVIĆU "Želi poduzeće pod svojom kontrolom i za svoju financijsku korist"

covic o brien

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove James O'Brien danas je na Fakultetu političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu održao predavanje. Oštro je kritizirao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. U svom opširnom govoru, američki dužnosnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića.

"U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, plinovod prirodnog plina prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sustava prijenosa - etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta - trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa", rekao je O'Brien.

Dodao je da bi lider koji je istinski posvećen europskoj perspektivi BiH poduzimao korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje. "Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje", istaknuo je.

Potom se osvrnuo na Milorada Dodika i njegov SNSD, koji već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove obitelji i prijateljima.

"Brojne su optužbe o nedoličnom ponašanju u raznim granama industrije u RS, od nekonkurentnih ugovora koji su na sumnjiv način dodijeljeni kompanijama pod kontrolom njegove obitelji do sankcioniranog medija gospodina Dodika, ATV", naveo je dalje. 

Pri sumiranju govora naveo je da su od 1995., Sjedinjene Države investirale ogroman ljudski i novčani kapital u BiH s ciljem jačanja njenih institucija i njene odbrane od aktera – unutarnjih i vanjskih – koji bi željeli da je podijele ili unište.

"Građani BiH mogu računati da će Sjedinjene Države ostati opredijeljene za naše partnerstvo sa BiH, bilo da se radi o suočavanju sa političkom nestabilnošću unutar BiH ili o akutnoj prijetnji malignih aktera izvan BiH", zaključio je.