FOTO  BLIDINJE OPET ZATRPANO SMEĆEM Noćas bačene veće količine smeća, miješanoga i građevinskoga otpada

Blidinje smeće i otpad
Hercegovina.info

Prizori koji su se jutros mogli vidjeti u Parku prirode Blidinje u svakome su izazvali mješavinu emocija, ponajviše bijes i razočarenje. Iako se kontinuirano radi na očuvanju prirodne ljepote ovog područja, sve češće smo svjedoci ružnih prizora rasutog smeća, a taj problem izgleda samo raste iz godine u godinu.

„Park prirode Blidinje, jedan od naših najdragocjenijih prirodnih bisera se već duže vrijeme suočava s divljom, bespravnom i neplanskom gradnjom, prevelikom koncentracijom turista i divljačkim odnosom prema prirodi i ovome prostoru. Flora i fauna parka trpi devastirajuće ponašanje neodgovornih pojedinaca već  duži niz godina“, izjavio je za Hercegovina.info Tomislav Zelenika, jedan od stalnih mještana.

Blidinje smeće i otpad

Po svemu sudeći, očigledno je da postoji hitna potreba za podizanjem razine svijesti o važnosti očuvanja prirode i promicanjem ekološki odgovornog ponašanja.

„Primjeru takvoga ponašanja svjedočimo svakodnevno; promatrajući divlje odlaganje smeća i raznoga otpada širom Parka. Posljednji slučaj toga divljaštva dogodio se jutros kada smo uz magistralnu cestu M 17.5 koja prolazi kroz Park, u neposrednoj blizini vikend-naselja Risovac primijetili par komada glomaznoga otpada. Detaljnijim pregledom lokacije otkrili smo veće količine smeća, miješanoga i građevinskoga otpada“, ispričao je Zelenika ne krijući svoje nezadovoljstvo.

Blidinje smeće i otpad

Svaki odbačeni otpadak predstavlja prijetnju ekosustavu Parka, ali i umanjuje prirodnu ljepotu koja bespogovorno privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

„Nevjerojatno je da u ovome stoljeću i ovome vremenu postoje ljudi, tobožnji obožavatelji prirode, posjetitelji Blidinja, turisti, vlasnici vikend-kuća koji mogu bez imalo zadrške i moralne spriječenosti napraviti ovako nešto. Činjenica je da divlja gradnja, devastacija prirode, ispuštanje otpadnih i fekalnih voda, odlaganje smeća i otpada u ovom našem najvišem polju u kršu utječe na podzemne vode ovoga prostora, a koje otječu do svih vrela zapadno od Neretve i istočno od Cetine te na taj način ugrožavaju zdravlje i živote ljudi tih krajeva“, zaključio je Zelenika.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.