BLAGO NAMA Studentski zbor oprao ruke od prosvjeda i postao marioneta rektora

Ilustracija studentski zbor
hercegovina.info

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru oprao je ruke od prosvjeda protiv online nastave i visoke školarine, nazvao ih predizbornom, te umjesto uz studente koji su ih birali, stao uz rektora. 

Međutim, nekoliko je nepobitnih činjenica u ovom slučaju, pa bi u igri tko je čiji, koja se redovito igra u našim evo i akademskim sredinama trebalo upitati tko je uz istinu. A istina je pak ova: 

Studentima nekih grupa prekasno je javljeno kada počinje nastava, pa su uzalud platili stanovanje u Mostaru.

Školarina od 1500 maraka, osobito ako se nastava izvodi online je previsoka, i osobito ove godine kada su brojni roditelji ostali bez posla, ili su im plaće smanjene, što je rektorat morao imati u vidu.

Međutim, sve vodi k onom transparentu, jesu li studenti nečija djeca ili nečiji bankomat, ili oboje. 

V.d predsjednica Studentskog zbora Marija Barun, za koju smo imali par lijepih pitanja nije raspoložena za razgovor, a kaže da je sve objasnila u priopćenju. U priopćenju pak poziva student da ne budu nečije marionete, premda je jasno čija je marioneta trenutačno Studentski zbor, koji se bori protiv onih koje bi trebao zastupati. 

Priopćenje Studentskog zbora prenosimo u cijelosti, ali i komentare studenata: 

Potaknuti događajima proteklih dana, natpisima i najavljenim prosvjedima, želimo dati naš osvrt kao najveće predstavničko tijelo studenata Sveučilišta. 
Odluka o kombiniranom modelu nastave donesena je sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Kriznog stožera ministarstva zdravstva. Kombinirani model nastave podrazumijeva održavanje nastave i ispita putem online alata, a dio nastave koji zahtijeva praktični rad te ispite gdje je znanje moguće provjeriti samo kroz klasični oblik podrazumijeva održavanje nastave u klasičnom obliku odnosno u prostorijama ustrojbenih jedinica.

S tim u vezi, moramo razumjeti da na svakoj ustrojbenoj jedinici nije lako realizirati nastavu u klasičnom obliku zbog velikog broja studenata na određenim smjerovima, a u isto vrijeme zbog manjka prostornog kapaciteta. U takvim situacijama, zdravlje studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja moramo staviti na prvo mjesto. Naglašavamo da u tom slučaju ne riskiramo samo naše zdravlje nego zdravlje naših roditelja i svih naših bližnjih. Smatramo da upravo sada trebamo pokazati odgovornost koja se stalno provlači kroz proteklih šest mjeseci i na koju nas stalno upozoravaju.
Moramo razumjeti kako se Sveučilište mora pridržavati i poštovati propisane epidemiološke mjere. Ukoliko bi bilo suprotno, došlo bi do još većih problema i širenja zaraze te je kombinirani model nastave trenutno jedina moguća opcija. Ovo je privremena odluka koja se mijenja u skladu s propisima nadležnih tijela.
Studentski zbor se već dugi niz godina bori za smanjenje cijena i svih troškova kako bi svima nama olakšali studiranje koliko god je to moguće. Mi smo i sami studenti i najbolje možemo razumjeti situaciju u kojoj se svaki student sada nalazi. Želimo i nastojimo olakšati studiranje kako nama, tako i svim našim kolegicama i kolegama. Potrebno je da županije, gradovi i općine osnivači Sveučilišta kontinuirano osiguraju potrebna sredstva za financiranje Sveučilišta, što im je obveza, a na što Studentski zbor proteklih godinu dana apelira. 

Studentski zbor dugi niz godina organizira besplatne studentske tečajeve kroz koje je ponuđeno 10 do 12 različitih tečajeva kako bi svim studentima pružili priliku za dodatnim znanjem i usavršavanjem. Kada je nastupila pandemija koronavirusa, Studentski zbor je odmah reagirao i poduzeo sve što je potrebno kako bi tečajeve nastavili u online okruženju što smo uspješno implementirali. Studenti Sveučilišta u Mostaru, zbog studentskih ulaznica odnosno vaučera, imaju mogućnost besplatnog  gledanja kazališnih predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, a koje svaki mjesec ima bogat repertoar. Kroz čitavu godinu, ponuđene su različite edukacijske aktivnosti i predavanja o različitim temama, a koje su usko vezane za studente i njihove afinitete. Uspješno se realizira Sveučilišna malonogometna liga, različiti kulturni sadržaji, predstave i kulturne večeri. Redovno se raspisuje natječaj za studentske projekte gdje odlazi najveći dio financijskih sredstava iz proračuna Studentskog zbora, npr. za studentske časopise, studijska putovanja, Dane zdravlja i sve ostale studentske ideje. Nadalje, objavljuju se natječaji za različite uloge unutar Studentskog zbora što je prilika za sve zainteresirane studente SUM-a da razviju svoj potencijal i budu pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju. Na svim ustrojbenim jedinicama održavaju se studentski izbori gdje se mogu prijaviti svi studenti SUM-a, gdje svi imaju pravo glasa, birati ili biti birani. 
Na kraju, ono najvažnije, Studentski zbor će i ove godine izdvojiti oko 18 000 KM za jednokratne financijske potpore studentima slabijeg imovinskog stanja. 

Na koncu, apeliramo na studente da ne dopuste sebi da ih pojedinci uvuku u svoje predizborne kampanje pod krinkom studentskog boljitka. Ne dopustite da budete tuđe marionete i da pojedinci iskorištavaju trenutačnu situaciju u svrhu osobne koristi ili promocije. Upravo su studenti, svojevoljno i pod ničijim pritiskom, izabrali svoje studentske predstavnike na ustrojbenim jedinicama te neizravno i vodstvo Studentskog zbora cijelog Sveučilišta. Time ste nam ukazali svoje povjerenje, a mi dajemo sve od sebe kako bi ga i opravdali.  

Studenti i javnost ogorčeni

Studenti, ali i cjelokupna javnost na društvenim mrežama ne kriju ogorčenost Studentskim zborom.

“Perspektivni karijeristi se bore protiv studenata koje predstavljaju. Sutra će se boriti protiv građana koje zastupaju. Tako to ide kod nas”.

“Pa najbolje da se raspusti, očito zastupaju interese politika, a ne studenata. Sad mi je drago zašto nisam uplaćivao 10KM za studentski zbor, uvijek sam vjerovao da su tu klimoglavci i poslušnici”.

“Okupljanje većeg broja ljudi u svadbenim salonima je neodgovorno ponašanje onih koji to sprovode i onih koji to dopuštaju. Bilo kakva restrikcija i ograničavanje slobode kretanja na otvorenom kao i zabrana da se djeca školuju je zločin i kršenje svih demokratskih i ljudskih prava o slobodi kretanja i obrazovanju koje su zagarantirane EU konvencijama. Neodgovorno ponašanje zbog okupljanja? Okupljanje na otvorenom uz distancu je demokratsko pravo svakog čovjeka jer razlog okupljanja je izjašnjavanje o nezadovoljstvu i socijalizacija studenata.”

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.