BLAGO NAMA Popodne stiže i preostalih 20 respiratora

flybosnia u mostaru

Respiratori će zrakoplovom FlyBosnije stići na sarajevsku zračnu luku u poslijepodnevnim satima, a ta pošiljka će biti izvršena u posljednji trenutak s obzirom na to da "Srebrena malina" ima rok do 27. svibnja (sutra) za njihov uvoz, jer će nakon tog datuma trebati novu dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako saznaje Klix, avion danas iz Sarajeva ide za Peking gdje već mjesec stoji 20 respiratora koji nisu utovareni u prvoj turi s 80 komada koji su 25. travnja stigli u BiH.

Nakon što 20 respiratora stigne u Sarajevo "Srebrena malina" će prvo morati platiti PDV kako bi mogla preuzeti medicinsku opremu. No, s obzirom na to da su toj tvrtki blokirani računi, pitanje je hoće li imati novca da plati dažbine.

U proteklih 30 dana kineski respiratori, za koje je vještačenjem utvrđeno da nisu predviđeni za korištenje na jedinicama intenzivne njege, već za korištenje u ambulantnim kolima, postali su glavna tema domaće javnosti.

Povodom ove nabavke, kao što je već dobro poznato, vodi se istraga, a na utvrđivanju činjenica i cijelog procesa nabavke rade tužitelji Tužiteljstva BiH i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Priča o kineskim respiratorima koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, preko tvrtke koja se bavi preradom voća i povrća, dospjeli su čak i do svjetskih medija.