BIZNIS CVJETA Tvrtke obitelji Cvijanović u 2023. ostvarile milijunske prihode

Dodik Cvijanović
REUTERS

Tvrtke u vlasništvu obitelji Cvijanović nisu brojne kao one u vlasništvu obitelji Dodik. No, i ova obitelj dobro zarađuje u sklopu nekoliko tvrtki. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović živi u Banjoj Luci sa suprugom Aleksandrom, s kojim ima dva sina – Filipa i Stefana.

Službeno su vlasnici četiri tvrtke i to Prim d.o.o., Beta Inovatic d.o.o., Pilon d.o.o. i Photon Icp d.o.o., a do nedavno je bila tu i peta tvrtka Ortak AG.

Jedan od osnivača tvrtke Ortak AG bio je Aleksandar Cvijanović, muž članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i bivši direktor Zavoda za izgradnju Banja Luka (ZIBL). Njegovo ime se krije iza trenutne direktorice Snježane Slijepčević.

Aleksandar Cvijanović prošle godine je i demantirao pisanje pojedinih medija, da je on još uvijek suvlasnik poduzeća Ortak AG Prnjavor.

"Točna informacija je da sam bio jedan od dva osnivača, ali i da sam ubrzo nakon osnivanja navedenog poduzeća izašao iz vlasničke strukture o čemu svjedoči i notarska isprava iz veljače 2016. godine", istaknuo je tada Cvijanović.

Tvrtka Ortak AG prošle godine je imala 649.832,00 KM prihoda, a dobit je iznosila 242.572,00 KM.

Suprug Aleksandar i sin Stefan vlasnici su tvrtke PRIM d.o.o. Banja Luka. Ova tvrtka se bavi trgovina na veliko kemijskim proizvodima. U 2023. prihod im je bio 5.116.731,00 KM, a dobit 1.164.300,00 KM. Imali su 11 radnika.

Sin Stefan vlasnik je tvrtke Photon Icp d.o.o. zajedno s Bojanom Vulinom i Filipom Lalićem. Oni se bave računarskim programiranje. Njihov prihod u 2023. iznosio je 31.030,00 KM.

Beta Inovatic d.o.o. čiji je vlasnik Željkin sin Stefan bavi se savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. Podaci o njihovom poslovanju nisu dostupni.

Sin Filip vlasnik je rvrtke Pilon d.o.o.. Ova tvrtka se bavi gradnjom zgrada. Ni za nju nisu dostupni podaci o poslovanju. Nema aktivnih računa, a račun joj je blokiran još 2018. godine.