FOTO  BILI SMO NA RAŠTIKIJADI U GRUDAMA Kušali smo čak i baklavu i sladoled od raštike

Raštikijada 2023
Hercegovina.info

Jučer je održana gastro manifestacija „Raštikijada 2023.“ u Agroturizmu Marića gaj u Grudama. Ovo je jedanaesto izdanje ovog tradicionalnog kulinarskog događaja koji svake godine okuplja zaljubljenike u hranu, tradiciju i kulturu Hercegovine. Manifestacija je sama po sebi pravi spoj prošlosti i sadašnjosti, gdje se hrana koja nas je othranila kroz stoljeća slavi na jedinstven način.
 
Raštikijada se ističe kao jedan od najvećih i najznačajnijih kulinarskih događaja u Hercegovini, jer ne samo da promovira bogatstvo lokalnih okusa, već i njeguje kulturnu baštinu i tradiciju ovog kraja. Ovo zeljasto povrće karakteristično za regiju igralo je glavnu ulogu u različitim jelima, priređujući pravu gozbu za sva čula.

Dvije kategorije

U natjecateljskom dijelu programa sudjelovale su 23 ekipe.

Također, samo natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije kako bi se mogla istaknuti raznolikost i kreativnost koja se može postići s ovim tradicionalnim sastojkom. Prva kategorija bila je posvećena tradicionalnoj hercegovačkoj raštici sa suhim ili svježim mesom kao glavnim sastojkom, tako je svim kuharima bila pružena jednaka mogućnost da pokažu svoje vještine.
 
Druga kategorija bila je posvećena inovativnim jelima od raštike, čime su se uvelike otvorila vrata za eksperimentiranje s ovim zeljastim povrćem. Vjerojatno nam nećete vjerovati, ali sinoć se moglo isprobati sve i svašta, od sira s raštikom, kruha s raštikom, sladoleda od raštike, tortilja od raštike do baklave od raštike.  

Raštikijada 2023

Osim nekih „tradicionalnijih“ eksperimenata posjetitelji su mogli isprobati i neka internacionalna jela s raštikom. Bilo kako bilo, ostali smo zaprepašteni kombinacijama. Na prvi mah nismo mogli vjerovati, ali doslovno sve inovacije s raštikom bile su super ukusne (čak i ako se možda na prvu ne čini kao moguća opcija). 

Najviše pažnje plijenio je Flick iz Tomislavgrada, poznat kao hercegovački Viking.

„Moje vikinško ime je Ragnar Kavurson, a ovdje sam došao kako bih posjetiteljima ponudio da se malo zabave i sjekirama gađaju metu. Između ostalog, izložio sam i neke svoje radove koje posjetitelji mogu kupiti“, izjavio je Flick za Hercegovina.info.

Duvnjak Stipe Pleić sinoć je u Grude donio kolekciju unikatnih vikinških oružja koja je uključivala različite sjekire, mačeve i drugi pribor i bespogovorno se može reći da je bila prava atrakcija za posjetitelje. Flick je privukao ogromnu pažnju posjetitelja, a činjenica da su ljudi morali čekati u redu i do 10 minuta kako bi sudjelovali u igri gađanja mete sjekirama jasno pokazuje koliko je ta aktivnost bila popularna i zabavna.

Raštikijada 2023

Domaći čvarci uvijek su pun pogodak

Iako su se smjestili na potpuno suprotnom kraju Marića gaja, miris koji je dolazio s njihovog štanda doslovno je opčinjavao sve prisutne. Nema ništa što se može usporediti s mirisom domaćih čvaraka dok se polako tope i prže, pružajući jedinstvenu senzaciju koja mami sva osjetila. „Ovdje smo još od one prve manifestacije. Dolazimo iz susjedstva a ovdje smo kako bismo počastili posjetitelje ne samo raštikom nego i svježim čvarcima od naše domaće svinje. Naši pradjedovi i prabake naučili su nas ovome i to smo nastavili njegovati“, kazala nam je Sanja Braćić.

Raštikijada 2023
 
Osim upečatljivog vikinga, pažnju su definitivno privukli i predstavnici iz Oldtimer kluba Ero.

Iako je njihov lonac u kojem se kuhala raštika izgledao slično kao i ostalih 22 lonaca na manifestaciji, parkirani oldtimeri iza njih nisu mogli proći nezapaženo. Stari automobili sami po sebi uvijek izazivaju nostalgiju i interes kod ljudi, tako da su dodatno obogatili cijelu atmosferu, pružajući posjetiteljima priliku da se vrate unatrag u ona prošla vremena prepuna stila i elegancije. Čak je i jedna od njihovih supruga nosila haljinu staru 40 godina.
 
„Naš klub ubraja ljude iz Ljubuškog, Posušja, Gruda i Širokog Brijega, dakle cijela Zapadnohercegovačka županija. Večeras nas je ovdje osmero kako bismo se družili, uživali, kuhali, ali i promovirali naš Oldtimer klub Ero. Ovo nam je druga godina za redom da smo ovdje. Večeras smo spremili raštiku na starinski način, sa suhim mesom, kao i japrak zamotan u špek. Supruge su ispekle nekoliko domaćih kruhova ispod sača, a režemo i domaći pršut i slaninu“, ispričali su nam.
 
Posjetitelji ove manifestacije nisu bili samo lokalci. Mnogi su putem prešli više od stotinjak kilometara kako bi došli isprobati ovu poslasticu.

Naša sugovornica Ivana Hrstić, koja svoje korijenje vuče baš iz ovog kraja, jučer je stigla iz Dubrovnika kako bi sudjelovala u ovom jedinstvenom događaju. „Raštika je baš ukusna. Svježe pripremljena i puna okusa. Kruh je još vruć i mirisom me vraća u djetinjstvo. Nemam riječi koliko je ovo dobro“, prokomentirala je.
 
Daleko najveseliji lonac nalazio se u rukama teta iz Gradskog vrtića Grude.

„Mi smo tete na okupu i ponosno predstavljamo tradicionalno kuhanu raštiku na domaćoj janjetini, svježu i sočnu. No, ne ostajemo samo na tradiciji - nudimo i niz inovativnih jela od raštike. Kod nas možete kušati kruh sa raštikom, prepečenac s pestom od raštike i slaninom, košarice punjene pestom od raštike, pa čak i starinske kolače i štrudlu od raštike. Sve ovo je rezultat naših vještina i strasti prema hrani, koju s ljubavlju dijelimo s posjetiteljima Raštikijade“, kazala nam je nasmijana i simpatična teta Ivana Kondža.
 
Stol Referentne grupe Čapljina bio je mjesto gdje su posjetitelji mogli uživati ne samo u ukusnim jelima, već i isprobati različite domaće likere.

„Već godinama unazad dolazimo ovdje, tako da nije bila opcija da ove godine napravimo iznimku. Kuhamo raštiku na tradicionalan način, prenoseći recepte s generacije na generaciju. Ovdje smo kako bismo prezentirali naš OPG Dalmatin i naše obiteljsko gospodarstvo, dijeleći s posjetiteljima okuse našeg kraja. No, moram naglasiti da se kod nas možete i zagrijati različitim rakijama i likerima. Večeras posjetiteljima nudimo rakiju od smokve, kao i likere od dunje i rogača, koji će dodatno obogatiti njihovo iskustvo na ovoj manifestaciji“, ispričali su nam Mario i Damir.

Raštikijada 2023
 
Jedan od članovima najbogatijih stolova bio je i onaj smještan na samom ulazu u Marića gaj, a nosili su naziv Konoba kod Dane.

„Naš glavni menadžer je gospodin Dane Bunoza, koji je okupio tim od pet vrijednih žena. Svaka od nas ima svoju ulogu u stvaranju ovog kulinarskog čarolije. Ja sam odgovorna za rezanje pršuta, supruga gospodina Dane, Ivana, peče štipke, Stana kuha našu raštiku na tradicionalan način, dok su Dražena i Tomislava naše desna i lijeva ruka, spremne pomoći svim srcem. Naš cilj je predstaviti tradicionalno hercegovačko jelo - raštiku, pripremljenu s posebnim pažnjom. Koristimo suho meso koje je sušeno u Pršutani Herceg, uključujući špic rebra, svinjsko suho meso i domaću pancetu. Naše cure također peku ukusnu domaću pogaču i pogaču sjeckanom suhom raštikom. Ovdje kod nas možete pronaći raznolikost domaćih proizvoda, od domaće kobasice, preko kulena i pršuta, pa sve do domaćih sireva iz mijeha i tvrdog sira. Naš slatki dio stola uključuje razne slastice, uključujući ćupter, smokve, orahe, naranače i različite kolače. Posvećeni smo očuvanju tradicije i baštine Hercegovine, a naša hrana odražava srce i dušu ovog prekrasnog kraja“, ispričala nam je Ivana.

Raštikijada 2023

Imali smo priliku razgovarati s ekipom iz meksičkog restorana "Filipo," koja je pokazala izuzetnu predanost i strast prema manifestaciji. Čak su zatvorili drugu smjenu samo kako bi imali priliku sudjelovati na događaju i predstaviti svoje specijalitete.

„Nastupili smo na ovoj manifestaciji kako bismo ponosno predstavili svoje specijalitete i moram reći da smo bili oduševljeni odazivom posjetitelja. Naša baklava od raštike bila je pravi hit - doslovno je nestala do zadnjeg komada čim smo je iznijeli na stol. Sve što smo pripremili bilo je obogaćeno raštikom, jer danas je jednostavno takav dan.

Raštikijada 2023

Posjetiteljima smo također ponudili taquitose s raštikom, tacose s raštikom, namaz od raštike koji smo posluživali s pršutom i slanutkom, i to je jednostavno oduševilo ljude. Svi koji su kušali naše kreacije vraćali su se nazad za još, a kuhana raštika je bila neizostavan dio našeg stola.
 
Žiri za ocjenjivanje jela okupio je brojne kulinarske majstore s bogatim iskustvom.
Među njima se posebno istaknuo grudski načelnik Ljubo Grizelj, koji je u svom izlaganju podsjetio prisutne na važnost ove i sličnih domaćih jela u povijesti ovih krajeva.

Načelnik Grizelj istaknuo je da su upravo ovakvi okusi i tradicionalna hrana bili ključni za preživljavanje tijekom mnogih teških vremena u povijesti Hercegovine. Ova hrana ne samo da je obogaćivala stolove, već i duše ljudi, pružajući im snagu i toplinu kad je to bilo najpotrebnije.

Pobjedu odnijele grudske 'Učiteljice'

Na kraju manifestacije, Tomo Marić je proglasio pobjednike, a zlato je pripalo ekipi „Učiteljice“. Grudske učiteljice su oduševile svojim kulinarskim umijećem u pripremi tradicionalne raštike. Što se tiče drugeplasirane ekipe, još uvijek osim njihove šifre ne znamo ništa. Unatoč njihovoj odličnoj izvedbi, ekipa nije stigla na postolje jer su se vjerojatno odlučili zadržati izvan restoranskog prostora na druženju i opuštenom razgovoru. Nakon toga, trećeplasiranom ekipom proglašeni su veseljaci iz restorana Filipo. Priznanje za najinovativnije jelo od raštike otišlo je u ruke Dječjeg vrtića Grude, a imali su i razloga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.