BILA 215 MARAKA Cijena komercijalnih testova u Federaciji će pasti ispod 150 maraka

PCR test koronavirus
Ilustracija

Nakon što je u RS-u cijena komercijalnih testova na koronavirus pala za 50 maraka, odnosno na 150 maraka, uskoro se isto očekuje i u Federaciji. Kako nam je potvrđeno u resornom federalnom ministarstvu cijena će padati čak i ispod 150 maraka.

“Aktom Federalnog ministra zdravstva broj 01-33-4203/20 od 22. 07. 2020. godine je traženo proširenje labaratorijskih kapaciteta za obavljanje mikrobiološke djelatnosti-labaratorijske izolacijeviruane RNA i identifikacije uzročnika zarazne bolesti (SARS CoV-2) radi utvrđivanja dijagnoze na COVID - 19, uključivanjem u iste i registriranih privatnih mikrobioloških laboratorija koje ispunjavaju tražene uvjete, u uvjetima COVID-19 epidemije u Federaciji BiH".

Tim činom federalni ministar zdravstva je stvorio prvi preduvjet stvaranjem konkurencije na tržištu i smanjenjem cijene testiranja na COVID-19 jer privatne mikrobiološke labaratorije nisu dužne raspisivati javni poziv za nabavku kitova za testiranje.

"Cijene će padati kod komercijalnih testova, čak i ispod 150 maraka", potvrđeno je za hercegovina.info iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Značajan broj privatnih zdravstvenih ustanova se javio za verifikaciju svojih labaratorija i komisije Federalnog ministarstvo zdravstva rade ubrzano u ocjeni opreme, prostora i kadra kod podnositelja zahtjeva.

Podsjetimo, cijena komercijalnih testova na koronavirus je 150 KM i ima ih dovoljno za sve koji žele se žele testirati, potvrdio je Srni direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je istakao da je odluka o pojeftinjenju komercijalnih testova u Institutu usvojena na upravom odboru i primjenjuje se od jučer.

PCR test u RS-u je koštao 200, a u Federaciji košta 215 maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.