BiH DANAS DOBIVA DVA NOVA TRŽNA CENTRA Jedan od njih otvara se u Mostaru

Trgovina
Ilustracija

Dva giganta domaće maloprodaje – tvrtke Belamionix i Fructa Trade, u četvrtak 14. prosinca otvaraju svoje velike tržne centre u Tuzli i Mostaru, izvještava BiznisInfo.ba.

Time nastavljaju vlastito širenje, ali i ekspanziju maloprodajnog sektora u cjelini.
Jedan od lidera domaćeg maloprodajnog sektora – kompanija Belamionix 14. prosinca otvara svoj veliki tržni centar u Tuzli. Ovo će biti dosad najveći tržni centar ove kompanije čije je sjedište u Brčkom, a koja ima objekte širom BiH.

Naročito su prisutni u tuzlanskoj regiji, ali se šire i po drugim krajevima Bosne i Hercegovine. 

Belamionix je prošle godine imao prihode od 244 milijuna KM i dobit od skoro 15 milijuna KM. Zapošljavao je više od 1.000 radnika.

Tvrtka Fructa Trade iz Dervente, koja upravlja mrežom Kort marketa, također nastavlja širenje maloprodajne mreže.

U četvrtak će otvoriti hipermarket Kort u Mostaru. Bit će to 55. prodajni objekt ovog trgovačkog lanca u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Fructa Trade iz Dervente jedna je od vodećih kompanija na tržištu BiH u oblasti proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje. Njihovi Kort marketi su locirani širom BiH, a posljednjih godina kompanija je u velikoj ekspanziji i otvara prodajne objekte širom BiH.

Trenutno imaju 54. prodajna objekta širom BiH, uglavnom na teritoriji RS-a, ali su prisutni i u Federaciji.

Kompanija je lani ostvarila rekordne prihode od čak 278 milijuna KM, što je za skoro 72 milijuna više u odnosu na godinu ranije. Lani su imali neto dobit od skoro 18 milijuna KM (godinu prije toga 12 milijuna KM).