BHRT POVUKAO POTEZ Na FTV-u od jutros nema programa

Zgrada FTV i BHRT
Hercegovina.info

Gledatelji Federalne televizije jutros su umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku. Naime, prema svemu sudeći rukovodstvo BHRT-a je ispunilo svoje prijetnje. Rukovodstvo BHRT-a najavilo je prekid produkcije i emitiranja programa, prenosi N1.

Podsjetimo, Poslovodni odbor BHRT najavio je kako će danas od 06:00 sati privremeno uskratiti pružanje usluga Radio televiziji FBiH. Odluka se odnosi na sve izuzev pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije te usluga preuzimanja pošte za RTV FBiH, za čiju daljnju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine.

Mjere se uvode zbog neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počevši od mjeseca prosinca 2023. godine do 6. 5. 2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a.

Dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u po ovoj osnovi na dan 6. 5. 2024. godine iznose 1.590.971,69 KM.

Istovremeno, dug BHRT-a prema RTV FBiH na isti dan je 364.511,50 KM.

Također, povodom ovih najava jučer se oglasio i Poslovodni odbor RTV Federacije BiH. U priopćenju su pozvali “na razum i suradnju Upravu BHRT-a umjesto na daljnje produbljivanje krize i ugrožavanje rada oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH.