BHANSA-e ipak kupuje motorne sanjke, a kupuje ih i Elektroprivreda HZ HB skoro po identičnoj cijeni

Motorne sanjke
Ilustracija / hercegovina.info

BHANSA (Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi) kojom rukovodi Davorin Primorac, zet Dragana Čovića sredinom prošle godine raspisala je javni natječaj za nabavu motornih sanjki, da bi koncem kolovoza poništili javni natječaj. No, izgleda da su se predomislili pa su raspisali javni natječaj 27. prosinca za motorne sanjke iste vrijednosti kao i prethodnog puta, a u skoro identičnoj nabavci pridružila se i Elektroprivreda HZ HB koja je također uvidjela potrebu za motornim sanjkama pa su natječaj raspisali 11. prosinca.

Što nabavlja Elektroprivreda?

Prema natječajnoj dokumentaciji objavljenoj na portalu javnih nabavki EP HZ HB želi sanjke u vrijednosti 35.758 maraka bez uključenog PDV-a. Sanjke bi prema ugovoru trebale stići u Elektroprivredu u razdoblju kroz 12 mjeseci, a kriterij za nabavku je najniža cijena. Ono što je zanimljivo kod ove nabavke je stavka u kojoj je naglašeno da će se koristiti e-aukcija, nešto što mali broj javnih poduzeća koristi pri javnim nabavkama. Svi koji su bili zainteresirani i nadali su se da bi mogli nešto zaraditi prodajom ovog vozila za brdsko-planinske uvjete Elektroprivredi mogli su to učiniti do 8. siječnja. što je bio rok za otvaranje ponuda.

Iz Elektroprivrede od 11. siječnja ne odgovaraju na naš upit iz kojih razloga ili potreba kupuju motorne sanjke.

Motorne sanjke

Što nabavlja (opet) BHANSA?

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi za, valjda, potrebe svog poduzeća nabavlja motorne sanjke u vrijednosti koja je bila i prošli put, a to je 35 tisuća maraka bez PDV-a. Iz ovog javnog državnog poduzeća sanjke kod sebe očekuju najkasnije za 150 dana, a kao mjesto isporuke je navedena Jahorina. Oni koji su zakasnili konkurirati za nabavku sanjki koje su potrebne Elektroprivredi, imaju šanse kod BHANSA-e jer je rok za preuzimanje natječajne dokumentacije otvoren još 8 dana, preciznije do 19. siječnja, a rok za otvaranje ponuda je 29. siječnja. Kao i u prethodnoj natječajnoj dokumentaciji, najniža cijena je jedini kriterij za dodjelu ugovora.

Motorne sanjke

Odgovor iz BHANSA-e

"BHANSA nabavlja motorne sanjke kao zamjenu za postojeće koje su nabavljene 2012. godine a zbog dotrajalosti i učestalih kvarova postale su neisplative za održavanje te kako bi se u zimskim mjesecima, kada je onemogućen pristup vozilima, omogućilo, u bilo kojem trenutku, servisiranje i održavanje ključnog radara na Jahorini neophodnog za pružanje usluga kontrole zračnog prometa i obavljanje djelatnosti Agencije. Na radaru na Jahorini je stacionirana i stalna posada koja vrši fizičku zaštitu objekta te koju je potrebno rotirati svaka 3 dana", kazali su za hercegovina.info iz Ureda za odnose s javnošću tog javnog poduzeća.

Otkazana nabavka

BHANSA je i službeno 8. rujna 2023. odustala od motornih sanjki koje su naručili u lipnju prošle godine. Iako je tada došla jedna ponuda za posao, ipak su se odlučili povući, a kao razlog poništenja nabavke su naveli da nijedna ponuda nije prihvatljiva.

Motorne sanjke

Prethodni BHANSA-in pokušaj

Natječaj za nabavku ovih vozila, koji su namijenjeni za snježne uvjete, objavljen je 26. lipnja. U šturom natječaju bez previše informacija, između ostaloga se navelo da nema potrebe za podjelom na lotove, a ovo državno poduzeće planiralo je kupiti sanjke u vrijednosti od 35 tisuća maraka bez PDV-a.

Kao kriterij za dodjelu ugovora naveli su najnižu cijenu. Rok za otvaranje pristiglih ponuda bio je 8. kolovoza u 12:30 sati u sjedištu BHANSA-e u mostarskog prigradskom naselju 'Ortiješ'.

Kako u natječajnoj proceduri nije specificirano kakve su motorne sanke poželjne u ovom poduzeću, na najpopularnijim bh. oglasima odlučili smo provjeriti što se sve nudi, a tržište motornih sanjki zaista je šaroliko.

Cjenovni rang polovnih motornih sanjki se kreće između od 4-5 tisuća maraka za one starijih godišta pa sve do onih koje su proizvedene proteklih godina čija neto vrijednost seže i do 30 tisuća maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.