SNJEŽNE RADOSTI ČOVIĆEVOG ZETA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) kupuje motorne sanjke

BHANSA motorne sanke

BHANSA (Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi), kojom rukovodi Davorin Primorac, zet Dragana Čovića, kupuje motorne sanjke prema dostupnim informacijama iz javnih nabavki.

Natječaj za nabavku ovih vozila, koji su namijenjeni za snježne uvjete, objavljen je 26. lipnja. U šturom natječaju bez previše informacija, između ostaloga se navodi da nema potrebe za podjelom na lotove, a ovo državno poduzeće novcem svih građana planira kupiti sanke u vrijednosti od 35 tisuća maraka bez PDV-a.

Kao kriterij za dodjelu ugovora naveli su najnižu cijenu. Rok za preuzimanje natječajne dokumentacije prošao je jučer, a otvaranje pristiglih ponuda bit će 8. kolovoza u 12:30 sati u sjedištu BHANSA-e u mostarskog prigradskom naselju 'Ortiješ'.

BHANSA motorne sanke

Kako u natječajnoj proceduri nije specificirano kakve su motorne sanjke poželjne u ovom poduzeću, na najpopularnijim bh. oglasima odlučili smo provjeriti što se sve nudi, a tržište motornih sanjki zaista je šaroliko.

Cjenovni rang polovnih motornih sanjki se kreće između od 4-5 tisuća maraka za one starijih godišta pa sve do onih koje su proizvedene proteklih godina čija neto vrijednost seže i do 30 tisuća maraka.

BHANSA motorne sanke

BHANSA motorne sanke

BHANSA motorne sanke

BHANSA motorne sanke

Iz BHANSA-inog natječaja teško je odrediti nabavljaju li više komada ili samo jedan, no budući da je u natječaju korištena množina od imenice sanjke moguće je da su se odlučili za više nešto povoljnijih varijanti. 

Osim vozila za snježne uvjete, BHANSA se nedavno odlučila i za malo luksuzniju nabavku onih za svakodnevnu uporabu.

Portal hercegovina.info je u posjedu (kompletne) dokumentacije u kojoj to javno poduzeće kupuje tri putnička motorna vozila s pogonom na sva četiri kotača te jedno putničko vozilo, dakle ukupno 4 vozila za 360 tisuća maraka bez PDV-a. Kožna ventilirana sjedala, klima s 4 zone, branici lakirani u boju vozila i donji dijelovi vozila u istoj boji, stražnja kamera, senzor za kišu, samo su neke od traženih specifikacija.

Po riječima stručnjaka ova javna nabavka bi dobila 'žutu zastavicu' odnosno tvrde da je riječ o srednjem stupnju rizika na korupciju i druge zlouporabe.

"Obrazloženje za takvu oznaku temelji se na tome da su tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji tako precizirane da ukazuju na točno određene modele vozila koje žele nabaviti što je u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama jer se diskriminiraju drugi proizvođači/ponuđači koji bi možda mogli ponuditi vozila iste klase samo drugi model", kazali su tada za naš portal.

Preostaje vidjeti što će točno BHANSA naručiti kada je u pitanju kategorija planinsko-brdskih vozila, a od tog javnog poduzeća financiranog novcima građana Bosne i Hercegovine zatražili smo komentar zbog čega nabavljaju motorne sanke i u koju svrhu će se koristiti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.