Bh. tinejdžerke u spolne odnose stupaju u 15. godini

spolni odnosi, poljubac, lezbijske veze, Hana Hadžiavdagić, Hana Hadžiavdagić, udaja, Hana Hadžiavdagić, Hana Tabaković, rat

Dok se Velika Britanija susreće sa ozbiljnim problemom maloljetničkih trudnoća i abortusa, u Bosni i Hercegovini, kako tvrde stručnjaci , maloljetničke trudnoće tek se sporadično javljaju.

Rizične trudnoće

Poznati sarajevski ginekolog dr. Senad Mehmedbašić upozorava da su trudnoće maloljetnica u principu visokog rizika prije svega zbog toga što nije u potpunosti i do kraja razvijen sam endokrini sustav, koji jest razvijen čim mogu zatrudniti, ali to nije dovoljno.

- Međutim, sve drugo u fizičkom smislu je u velikoj mjeri nedovršeno. Maloljetnica psihički ni psihološki nije spremna prihvatiti dijete i sve ono što treba za dijete. U psihološkom smislu sigurno je to jedan društveni fenomen, a zašto se događa teško je kazati. Mislim da je to dio naše zbilje u kojoj samo neukost i neznanje o svemu, a prvenstveno o sebi, spolnim odnosima, zaštiti, planiranju obitelji može dovesti do toga da djeca rađaju djecu - rekao je Mehmedbašić za «San».

Činjenica je, ističe on, da i na našim prostorima mlade osobe ranije stupaju u spolne odnose, pa ako ne znaju kako se zaštiti sigurno će doći do neželjene trudnoće. Ali, za razliku od Italije, naprimjer, gdje maloljetnice stupaju u spolne odnose već s 12 godina, u BiH se na seks odlučuju u 15. godini. Dobar parametar koji ukazuje na to kada tinjedžerke u prosjeku ulaze u spolni život su rezultati provedenih istraživanja kada davati vakcinu protiv raka grlića materice.

- Vakcina se daje mladim djevojkama kada nemaju spolne odnose da bi se onda razvio imuni sistem i da ne dođe do raka grlića materice. U Italiji se vakciniraju tinejdžerke sa 12 godina, a u našim područjima sa 15 godina. Godište koje se vakcinira je mjera kada stupaju u spolne odnose - pojašnjava Mehmedbašić.

Tradicionalni odgoj

On ističe da maloljetničke trudnoće nisu pojava, ali se dešavaju.

- I prije rata smo mi imali trudnoće maloljetnica ali sigurno u manjoj mjeri nego što je to sada. Ipak je kod nas zbog patrijarhalnog odgoja znatno manji broj maloljetničkih trudnoća, odnosno poroda. Porođaj maloljetnice obično završi carskim rezom upravo zbog zbog psihičke nerazvijenosti i nespremnosti za porod - ističe naš sagovornik.

Te mlade osobe u većini slučajeva prekinu trudnoću, što je, također veoma rizično za njihovo zdravlje.

- Prekid trudnoće se mora raditi u bolničkim uslovima. Za takvo nešto treba posebna dozvola etičkog komiteta takvih klinika, odnosno zdravstvenih ustanova, kao i dozvola roditelja - naglašava Mehmedbašić.

Preventivna edukacija

Kako ne bi došlo do maloljetničke neželjene trudnoće primarna je edukacija u obitelji, obrazovnim institucijama... kako bi se mladima ukazalo na štetnost ranog stupanja u seksualne odnose i kako bi se razvijala njihova svijest o svemu tome.

- Mlada osoba mora znati sve o sebi pa i taj aspekt života kako se zaštiti od neželjene trudnoće i kako sebi planirati život u tom smislu. Mi ne možemo utjecati na odluku mladih da kasnije stupaju u intimne odnose ali ih možemo educirati da se zaštite - savjetuje Mehmedbašić.