Bez slobode izražavanja novinara nema ni napretka u državi

medij
medij
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović svim novinarima, urednicima i zaposlenim u medijima čestitao je Svjetski dan slobode medija, izražavajući nadu da će u interesu javnosti znati i imati snage da sačuvaju objektivnost, profesionalnost i slobodu novinarstva.

- Jasno je da bez slobode medija nema ni demokracije, ni zaštite ljudskih prava, ali ni napretka društva. Isto tako jasno je da demokracije nema ni ako dođe do zlouporabe medija od bilo koje političke ili interesne grupacije ili bilo kog drugog centra moći, što se, nažalost, nerijetko dešava - naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić u čestitki novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća, te novinarskim udruženjima u BiH poručio je da je sloboda medija preduslov za izgradnju demokratskog i civilizovanog društva.

Ivanić je medijskim radnicima poželio da nastave njegovati visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva. Savez sindikata Republike Srpske čestitao je svim zaposlenima u medijskim kućama 3. svibanj - Svjetski dan slobode medija.

- Nažalost, uz probleme kao što su `rad na crno`, niske i neredovne plaće, neplaćen prekovremeni rad i brojne druge probleme sa kojima se novinari i ostali zaposleni u medijima suočavaju, teško je uopće govoriti o slobodi medija - navodi se u čestitki, koju je Savez sindikata uputio u ime 15 granskih sindikata, a posebno Sindikata medija i grafičara.

Slobodni i nezavisni mediji ključni su partner u ostvarivanju prava građana na informaciju, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

- Svjetski dan slobode medija je dan kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih sloboda u izgradnji i očuvanju demokratije. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija posvećen je slobodi pristupa informacijama i osnovnim medijskim slobodama - navodi se u priopćenju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić pozvao je predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH, sve javne osobe, kao i sve institucije, organizacije i predstavnike nevladinog sektora koji se bave zaštitom prava na slobodu izražavanja, da učine sve kako bi mediji u BiH djelovali slobodno.

On je pozvao na stvaranje okvira u kome bi profesionalno i istinito izvješćivanje novinara postalo stvarni korektiv društva i doprinijelo bržem ispunjavanju standarda kakvi su uspostavljeni u svim dobro uređenim zemljama i društvima u Europi i svijetu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uvjeren je da je zajednički cilj izgraditi BiH kao bolje društvo u kojem se poštuju i cijene ljudska prava, ali i mjesto gdje se bolje i sigurnije živi.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. svibanj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

U 14 gradova u BiH tim povodom biće realizirana kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu", u organizaciji Vijeća za tisak BiH, Omladinske novinske asocijacije u BiH i Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Iz Vijeća za tisak priopćeno je da će kampanja biti održana u Banjoj Luci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici.

Tijekom kampanje biće provedeno i anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na točnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za tisak i online medije BiH.

SRNA