BALKONDŽIJE SLAVE Ispod balkona s kojeg su snimali studente slave slobodu medija

SUM Rondo
hercegovina.info

Sveučilište u Mostaru, Studij novinarstva i Studij odnosa s javnošću Filozofskoga fakulteta u povodu obilježavanja Svjetskoga dana slobode medija, kojemu je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela organizirali su Otvoreni studio na Trgu hrvatskih velikana na mostarskom Rondou.

"U intervjuima je više od 30 sudionika podsjetilo da treba bitno poboljšati zakonsku regulativu kako bi novinari svoj posao radili u sigurnijem i slobodnijem ambijentu, jer su često izloženi pritiscima, prijetnjama i zastrašivanju. Zato je važno da uvažavanje slobode medija bude važan dio naše kulture, a Svjetski dan slobode medija prilika je da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija", navode.

"Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i našu obvezu da poduzmemo sve što je u našoj moći da omogućimo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem. Bez toga demokracija ne može opstati, a svi se moramo potruditi više da postignemo taj cilj", ističu sa sveučilišnog portala.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnoga tiska.

Zanimljivo, organizirani Otvoreni studio smješten je ispod balkona s kojeg su snimatelji Sveučilišta u Mostaru snimali i nadzirali studente za vrijeme njihovih prosvjeda na kojima su se borili za svoja studentska prava.