BANKOMAT MAFIJA Osuđeni Ukrajinci koji su s bankomata u BiH ukrali 2,6 milijuna maraka

Bankomat
hercegovina.info

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja kaznenog djela uhićeni u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 maraka. 

Županijski sud Tuzla je po optužnici  Županijskog tužiteljstva Tuzla objavio osuđujuću prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu za dvojicu ukrajinskih državljana, Dmytra Boika (40) i Oleksandra Zaitseva (59), zbog kaznenog djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelom 'Računalna prijevara'. Sud je Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri godine, navodi se iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Optuženi se terete da su krajem siječnja i početkom veljače 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više županija i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računalske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH d.d. Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja kaznenog djela uhićeni u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je u suradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, kazneno gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Županijski sud Tuzla je, nakon izricanja prvostupanjeke presude, na prijedlog Tužiteljstva produžilo optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva Tuzlanske županije.