Banke ne znaju ništa o prijetnjama Zlatka Lagumdžije

Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, kadrovi, socijaldemokracija, SDP BIH, Travnik, SDP BIH, krađa, Tuzla, zrakoplov, SDP BIH, platformaši, vlast, SDP BIH, Slobodan Vasković, država za čovjeka, HT Eronet, SDP BIH, nepotizam, Zlatko Lagumdžija

... spriječiti najcrnji scenarij i odgoditi da se zemlja nađe u društvu Irana i Sjeverne Koreje, a što bi pak zemlju dovelo do podizanja kamata, rezanja investicija... Kao na traci redale su se vješto izrežirane vijesti stvaranja bure u čaši vode u godini predizborne kampanje borca za Bosnu i njezina spavašanja od najtvrdokornijih nacionalista i opstrukcionista, piše Večernji list.

Više transakcija

I ne samo to, uspio je Lagumdžija prema osobnim navodima za pet dana kupiti vrijeme da se najteže sankcije u povijesti, još od zabrane uvoza naoružanja, ne nadviju nad zemljom. Tako izgleda priča koju su vješto prodali javnosti iz SDP-ova stožera za prodavanje magle. No, stanje u financijskim institucijama, ponajprije bankama, tamo gdje se odvijaju ova transakcije jučer su govorile posve suprotno. U najvećim bankarskim kućama koje smo kontaktirali, a sve su u vlasništvu stranaca i podliježu strogim nadzorima, kako međunarodnih institucija, tako i internim bankarskim službama objasnili su da je danas kao i proteklih dana bio posve normalan radni dam.

- Platni nalozi se zaprimaju i procesuiraju po istome omjeru kao što je i bilo prije te obavijesti Moneyvala. Ustvari, mogu vam reći da danas imamo puno više transakcija", rekli su nam u jednoj od banaka koje smo kontaktirali. Po navodima iz tri najveće bankarske institucije u zemlji, ne očekuje se nikakav poremećaj platnoga prometa, a njihove banke majke s kojima posluju zasigurno ne bi donijele bilo kakvu odluku kojom bi se otežalo poslovanje banaka u BiH, kao niti pojedinaca ili pravnih osoba.

Precizni uvjeti

- Svaka banka određuje kako će se postaviti prema eventualnome nalogu i kako bi izgledale ove mjere. U svakom slučaju svi očekujemo da se riješi ovo pitanje i donese zakon kako bi se otklonile i ove formalnosti koje se spominju u izjavi Moneyvala", rekli su za Večernjak. Najveće banke u BiH, neovisno o prihvaćanju Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, već primjenjuju procedure UN-ove Radne skupine za financijske mjere protiv pranja novca i financiranje terorizma. Na taj način nemoguće je u pojedine zemlje obaviti transakcije, a postoji i crni popis osoba i institucija kojima se ne može uplatiti novac, a kada bi pokušali kao primatelja navesti čak i drugog Obamu bin Ladena, on ne bi mogao dobiti novac.