Bandić srdačno dočekan u rodnim Grudama, Posušju, Tomislavgradu i Livnu

Bandić je položio vijenac i zapalio svijeću na Spomeniku hrvatskim braniteljima, a s mještanima je u centru grada popio kavu, gdje je poslušao njihove probleme i ponovio kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini mora bit ravnopravan s druga dva naroda.

Na putu do Posušja Bandić je stao u Gradcu kod spomen obilježja I. gardijske brigade Ante Bruno Bušić. Dočekao ga je puk. Josip Duspara, predsjednik Udruge I. gardijske brigade Ante Bruno Bušić, zahvalivši se Bandiću na dolasku i zaželio mu sve najbolje u kampanji te rekao kako u ovom mjestu ima potporu njegove udruge. U Posušju se Bandić susreo s načelnikom Petrom Polićem te s predsjednicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata nakon čega su skupa položili vjienac u znak zahvalnosti svima koji su poginuli za hrvatsku slobodu.

Turneja se nastavila u Tomislavgradu ispred Hotela „Tomislav“ u čijim se prostorijama susreo s građanima i gradonačelnikom Ivanom Vukadinom. Okupljenim građanima Bandić se zahvalio na podršci te na velikom odazivu. „Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju biti ujedinjeni i boriti se za svoja prava u čemu ću im ja pomoći“ - rekao je Bandić i dodao - „Ako to nije moguće Hrvati će u Bosni i Hercegovini morati tražiti svoj entitet“. Uslijedio je posjet samostanu Nikole Tavelića i susret s tamošnjim franjevcima.

Unatoč obilatom snijegu, kao što ni bura nije mogla u južnoj Dalmaciji, ništa nije moglo zaustaviti Bandića u posjetu Rami, Uskoplju i Kupresu. U svakom mjestu stanovnici su sa oduševljenjem pozdravili predsjedničkog kandidata, a on ih je pozdravio prigodnim riječima. Bandić je svjestan da Hrvati u Hercegovini teško žive i da su mnogo propatili u Domovinskom ratu koji je ostavio dubok ožiljak na ovim područjima. Ipak, situacija se mora i hoće popraviti samo ako za to bude postojala politička volja koju će on kao predsjednik zasigurno imati.

Današnji posjet BiH završio se posjetom i koncertom Krunoslava Kiće Slabinca u Livnu, odakle će se Bandić zaputiti prema Zagrebu kako bi večeras sudjelovao u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Sutra se kampanja nastavlja posjetom gradovima u  Bosni.