BAKTERIJE U FLAŠIRANOJ VODI Tužiteljstvo HNŽ formiralo predmet protiv Siniše Skočibušića i drugih

Siniša Skočibušić voda Zavod za javno zdravstvo
Ilustracija / hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije formiralo je predmet protiv direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i drugih odgovornih osoba iz ovog zavoda, kao i drugih NN proizvođača flaširanih voda, saznaje portal Fokus.

Predmet je formiran zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporaba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, te proizvodnja i stavljanje u promet štetnih životnih namirnica. Kaznenu prijavu protiv Skočibušića i ostalih podnio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Provjera navoda

"Ovo tužiteljstvo je preuzelo i spis od Županijskog tužiteljstva Sarajevo, koji se odnosio na istu problematiku. Postupajući tužitelj je nakon analize kaznene prijave Federalnoj upravi policije uputio zahtjev za provjeru navoda iznesenih u prijavi, te prikupljanje određene dokumentacije i dokaza koji će biti od koristi za dalje postupanje u ovom predmetu i na isti očekuje odgovor. Također, tužitelj je zatražio i dobio određenu dokumentaciju od Županijske uprave za inspekcijske poslove Županije Sarajevo i njena analiza je u tijeku. Na ove okolnosti saslušani su i određeni svjedoci" rekla je Fokusu glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ Ana Rajič.

Dodala je da će o poduzimanju daljih mjera u ovom predmetu biti odlučeno nakon dobivanja odgovora i provjera Federalne uprave policije, te analize dokumentacije.

Podsjećamo, krajem prošle godine Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je poražavajuće rezultate analize vode u bocama koja je pokazala da sedam od 70 uzoraka sadrži bakterije kojih ne bi smjelo biti, odnosno ešerihiju koli, pseudomonas i fekalni streptokok. Međutim, Zavod je javnosti uskratio informaciju o kojim se vodama radi i tko su proizvođači iako se radilo o njihovoj analizi i informacijama značajnim za zdravlje građana.

Nema detalja

Više detalja nisu dali ni iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, jer nisu željeli preuzeti odgovornost za podatke do kojih oni nisu došli. Pored toga, ostalo je nejasno je li sporna voda povučena sa tržišta, kakve zdravstvene posljedice može izazvati kod onih koji su je konzumirali, kao i mnoge druge stvari.