BAKIRU OSTAO SAMO ŽELJKO Sporazumila se bošnjačka oporba, cilj im je izbaciti SDA

Izbori
Izbori

Četiri oporbene političke stranke iz BiH u petak su postigle sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima koji su u toj zemlji najavljeni za 15. studenog a glavni cilj im je ukloniti s vlasti u Sarajevu Stranku demokratske akcije (SDA) te ponuditi alternativu za Mostar, javlja Hina.

Socijaldemokratska partija (SDP BiH), Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) istaknut će zajedničke kandidate za načelnike devet općina u Sarajevskoj županiji a uspiju li dobiti izravnu potporu birača planiraju preuzeti većinu u gradskom vijeću Sarajeva koje se bira neizravno te imenovati novog gradonačelnika.

"Ostali smo dosljedni ranijim nastojanjima da vlast u Sarajevu bude drugačija", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić dodajući kako je cilj od Sarajeva napraviti suvremenu metropolu i istinski glavni grad države.

Kazao je kako problem neće biti činjenica to što su se okupile ideološki različite stranke jer sve žele mijenjati katastrofalno stanje u državi.

Predsjednik NS Peđa Kojović kazao je kako u državi u kojoj domniniraju sve oštrije svađe jedini izlaz ostaje formirati programske koalicije koje će smijeniti postojeću vlast.

Najavio je i kako četiri stranke neće stati samo na Sarajevu jer sličan nastup žele i u drugim sredinama. Kazao je kako će prvi naredni korak biti Mostar gdje bi na lokalnim izborima zajedno trebali nastupiti SDP i NS kao glavna protuteža nacionalnim strankama odnosno SDA i HDZ-u.

"Pitanje pobjednika u Sarajevskoj županiji više nije upitno. Pobjeda naše koalicije je izvjesna", tvrdi predsjednik NiP-a Elmedin Konaković dodajući kako je zajednički nastup na lokalnim izborima priprema za opće koji slijede 2020. godine i koji će, kako tvrdi, donijeti temeljite promjene u cijeloj državi.

Konakovićev NiP čine pretežito bivši članovi SDA koji su najveću bošnjačku stranku napustili u protekle dvije do tri godine a sličnog je profila i NBL na čijem je čelu načelnik sarajevske općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić.

NS se pak deklarira kao liberalna stranka dok se SDP definira kao klasična stranka ljevice.

Ove su četiri stranke nakon općih izbora 2018. godine uspjele formirati vlast u Sarajevskoj župniji no njihovu je vladu SDA uspjela srušiti početkom ove godine uspostavivši savezništvo s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

No sada je ta vlast koju predvodi SDA na "klimavim nogama" jer ima vrlo tijesnu većinu u županijskoj skupštini a Radončićev SBB se od nje počeo otvoreno distancirati očito pripremajući teren za nastup na izborima u studenom pa najveća bošnjačka stranka sada ima čvrstog saveznika samo u Komšićevom DF-u.