Avdo Avdić i Nisvet Džanko, žrtve SDP-ovog cenzora Kaletovića

Nedjeljnik nije emitiran dva tjedna zaredom iako je Avdić svoj novinarski dio posla uredno i na vrijeme obavio. Sve nakon što je uredništvo Informativnog programa Federalne televizije, predvođeno Damirom Kaletovićem, odlučilo do daljnjeg iz programa tog takozvanog javnog servisa odstraniti Avdu Avdića, saznaje Slobodna Bosna.

Odluka je donesena nakon što je pretprošlog vikenda zabranjen Avdićev redovni tjedni pregled događaja u kojem je on nerijetko znao kritički komentirati poteze SDP-ovih prvaka. U zabranjenom prilogu Avdić je objavio sliku slupanog službenog automobila Predraga Kurteša, ministra unutarnjih poslova Federacije BiH. Slučaj je usporedio s onim što je uradio vozač Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti BiH, odnono načinom na koji je i gdje parkirao svoj službeni automobil. I prokomentirao kako je način ponašanja vlastodržaca u suštini isti, no dok se o jednima govori glasno i iznova, slučajevi SDP-ovih prvaka, posebice onih iz sigurnosnih službi, koji nerijetko znaju slupati službeno vozilo ili ga parkirati tako da lako postanu meta lopova, nisu tema Dnevnika. Ovakav sadržaj priloga niti slučajno nije mogao biti objavljen u središnjoj Informativnoj emisiji te večeri, te je istoga trena izbačen iz programske “košuljice”.

Sutradan je održan kolegij na kojem se Damir Kaletović, desna ruka Bakira Hadžiomerovića i u slobodno vrijeme, nakon što se naučio koristiti Skypeom, glasnogovornik ministra vanjskih poslova BiH, obrušio na Avdića spočitavajući mu način pravljenja priloga. Vičući i psujući, Kaletović je kazao kako je prilog rađen „u maniru mafijaških medija kakav je Slobodna Bosna“ i odlučio odstraniti Avdića, čemu se na kolegiju usprotivila tek jedna od urednica. Tko god je gledao Avdićeve tjedne priloge, inače mu je bilo nejasno kako je takav način izvještavanja mogao biti dopušten u ovakvom Informativnom programu FTV. Jednostavno, Avdićevi prilozi u kojima je iznosio propuste SDP-ovih kadrova, nerijetko na pošprdan način, nisu dugo mogli trajati u televizijskom pjongjangu, zaključuje Slobodna Bosna.

Prije no što će definitivno njegov redoviti tjedni prilog biti izbačen iz programske sheme, Avdić je u nekoliko navrata bio na udaru urednika u Informativnom programu koji mu nisu dopuštali takav način rada. Prvo ga je iz montaže u kojoj je dovršavao prilog pokušala izgurati Jadranka Milošević, da bi ga, nekoliko dana kasnije, iz montaže doslovce izbacio Željko Tica, urednik Informativnog programa. Tica mu je zabranio montiranje priloga, a kasnije i emitiranje. U obrazloženju, koje mu je poslao mailom svega dvije minute prije početka nedjeljnog dnevnika, naveo je poprilično besmislen razlog. U prilogu je Avdić, komentirajući obilježavanje ratnog zločina u Trusini i Ahmićima, kazao kako su Bošnjaci ubijali Hrvate, a Hrvati Bošnjake. Ta je rečenica bila službeni razlog zabrane, jer je, kako je stajalo u mailu, morao napisati Armija BiH i HVO.

No, jasno je kako su Tica i Kaletović samo egzekutori uređivačke politike koju je na FTV osmislio, u suradnji s prvacima SDP-a, Bakir Hadžiomerović i tako ovaj nazovi javni servis pretvorio u centar za informiranje jedne političke partije. Kako zapravo izgleda rad u Informativnom programu FTV najbolje ilustrira ono što je doživjela jedna od reporterki ove televizijske kuće, koja, uzgred rečeno, kao i skoro sve njene suradnice, nema stalni radni odnos nego ugovor o djelu.

Naime, kada je ušla u montzažu da snimi govorni dio priloga, takozvane offove, iznenadila se vidjevši kako su na papiru potpuno drugačije rečenice od onih koje je sama pisala. Umjesto toga, na papiru je stajao stalni dio Kaletovićevog skučenog vokabulara, dakle, mafijaška hobotnica, skandalozna činjenica, kriminalizirano pravosuđe i slično. Reporterka se uhvatila za glavu i plačući napustila montažu, no najava nije promijenjena i tekst je snimljen i emitiran kao dio priloga.

Komesar sarajevske policije Vahid Ćosić je, zbog sukoba s ministrom Muhamedom Budimlićem, miljenikom urednika FTV, već dulje vrijeme meta ove televizije. Stoga se koristi svaka prilika da se Ćosića oblati, baš kao i Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije. Nakon što je Damir Kaletović dobio dojavu kako Lukač i Ćosić sjede u sarajevskom restoranu Velika bašta, sa snimateljem je tamo istog trena poslao jednu od svojih miljenica, Indiru Kriještorac. Agilna je Indira upala u restoran, po tko zna koji put pitala Ćosića i Lukača kada će podnijeti ostavke i slavodobitno se vratila u redakciju.

Zadovoljna zbog dobro urađenog posla, Kriještorac je otišla spremati montažu priloga, smetnuvši s uma tek jedan sitan detalj. Umjesto Ćosića s Lukačem u društvu bio je Zvonko Jurišić, prvak HSP-a, kojem vjerojatno ni danas nije jasno zašto ga je, dođavola, novinarka pitala bilo što vezano za sarajevsku kantonalnu policiju. Inače, ministar Budimlić je zaštićen (kao) medvjed u programu FTV. Oni koji to nsu znali, poput novinara koji uređuju internet stranicu Federalne televizije, pa greškom stave njegovu slike kraj vijesti s moguće negativnim kontekstom, na sebi osjete sav bijes i oholost cenzora Kaletovića.

Ipak, najlicemjernije od svega bilo je izbacivanje Kariranog dnevnika Nisveta Džanke iz programa ove televizije. Licemjerno jer u isto vrijeme kada se vrte spotovi u kojima se poziva na pomoć teško oboljelom Džanki, Kaletović i Hadžiomerović izbacili su iz Dnevnika njegov prilog u kojem je kritiziran tuzlanski prvak Jasmin Imamović. Naime, nakon pisanja Slobodne Bosne o gašenju tuzlanskih sportskih klubova, Džanko je na istu temu pravio prilog u Tuzli. Sugovornici s kojima je razgovarao jednogsasno su prozvali Imamovića na odgovornost. Tuzlanskom se načelniku to nije svidjelo pa je odmah poslao dopis Hadžiomeroviću u kojem ga upozorava na sadržaj priloga. Rečeno-učinjeno. Džankin je prilog istog trena storniran i nikada nije emitiran u Dnevniku, piše Slobodna Bosna.